Reconstrucţia oraşului L’Aquila va dura 15 ani şi va costa miliarde de euro

1305
Reconstrucţia oraşului italian L’Aquila, afectat de un cutremur devastator în luna aprilie a acestui an, se va întinde pe durata a cel puţin 15 ani şi va costa miliarde de euro, 1.900 de clădiri de patrimoniu, publice sau private, fiind distruse în timpul seismului, afirmă un consilier local.
Declaraţia îi aparţine consilierului local Maurizio Capri, membru al Partidului Democrat din oraşul italian L’Aquila, care a participat, la Bistriţa, la o conferinţă a oraşelor partenere din Italia, Germania, Polonia şi România, în care s-au dezbătut probleme de patrimoniu.

În cadrul conferinţei, oficialul italian a prezentat o situaţie a clădirilor de patrimoniu dinainte şi de după cutremur, dar şi costurile refacerii în fiecare caz, respectiv durata de execuţie estimată.

„Sunt 1.900 de clădiri de patrimoniu, publice sau private, care au fost distruse de cutremurul din 6 aprilie 2009. Este deocamdată, imposibil, să se facă o estimare clară a pagubelor, dar cu siguranţă acestea se ridică la câteva miliarde de euro”, a declarat Maurizio Capri. Oficialul italian a dat câteva exemple, printre care şi al Catedralei San Massimo e San Giorgio, pentru refacerea căreia ar fi nevoie de 14 milioane de euro, iar în eventualitatea în care ar exista aceşti bani lucrările s-ar întinde pe cinci-şase ani, monumentul fiind din 1267.O altă clădire afectată de cutremur a fost Biblioteca Provincială, un monument din 1817, amenajat într-o fostă mănăstire franciscană construită în 1477. Pentru restaurarea ei, a spus Capri, sunt necesare 25 de milioane de euro, iar durata estimată pentru refacerea imobilului este de zece ani.
De asemenea, Palatul Nobililor, construit în 1604, a fost şi el distrus de cutremur. Costul refacerii lui este de 900.000 de euro, iar durata de şase ani. Potrivit sursei citate, alte clădiri afectate de cutremur au fost Teatrul, Universitatea din L’ Aquila sau Palatul Quinzi. Acesta din urmă, edificat în 1715, are nevoie de 3,5 milioane de euro şi ar putea fi refăcut într-un an. În schimb, Biserica Collemagio, edificată în 1283, unde a fost încoronat Papa Celestino al V-lea, a fost mult mai afectată. Refacerea ei este estimată la 16 milioane de euro, într-o durată de cinci ani.
Maurizio Capri a declarat că, pentru reconstrucţia Palatului Prefecturii, ar fi nevoie de 27 de milioane de euro, iar în eventualitatea în care ar exista aceşti bani, clădirea ar putea fi refăcută în cinci ani. „Este foarte greu să refacem toate aceste clădiri care au aparţinut unor epoci culturale diferite. E nevoie de specialişti, dar şi de bani. Sumele sunt enorme. Sperăm însă în sprijinul declarat al statului italian şi al Uniunii Europene. Deocamdată, nu am primit bani, dar avem încredere că se vor aloca toate sumele necesare. Reconstrucţia va fi grea şi va necesita cel puţin 15 ani”, a spus oficialul italian.
Selecţie Sorin BĂLEANU, după Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here