Recomandările DSVSA pentru gorjenii care sacrifică în gospodării porcii

1111

În scopul prevenirii toxiinfecţiilor alimentare și a oricăror alte probleme de siguranță alimentară în perioada sărbătorilor de iarnă, când, în mod tradiţional, consumul unor alimente creşte considerabil, Direcția Sanitară-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Gorj a întocmit un plan de măsuri specifice, pentru verificarea condiţiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea de porc şi alte produse alimentare cu consum crescut.

Potrivit unei informări transmise, ieri, de către conducerea DSVSA Gorj, a fost stabilit un program de lucru extins, în baza căruia toţi medicii veterinari vor efectua controale oficiale în toate târgurile, pieţele agro-alimentare, în abatoare, unităţi de tranşare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală, precum şi în unităţi de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cantine, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unităţi de tip hypermarket/ supermarket, magazine alimentare etc).,,În conformitate cu prevederile Deciziei Comisiei Europene nr. 2014/709/UE, cu modificările și completările ulterioare, este interzis transportul de porci vii, carne proaspătă sau preparate din carne de porc destinate consumului propriu, provenite din gospodăriile populației situate în zonele aflate sub restricții, ca urmare a evoluției unor focare de pestă porcină africană (PPA). Menționăm că județul Gorj figurează pe lista regiunilor din România aflate sub restricții PPA. La ora actuală, în județ evoluează mai multe focare active de PPA. De aceea, în prezent, inspectorii D.S.V.S.A. Gorj, împreună cu reprezentanți ai I.P.J. Gorj, I.J.J. Gorj și I.S.U. Gorj efectuează controale în traficul rutier, pentru prevenirea și descurajarea transportului și comerțului ilicit de porci vii, carne și preparate din carne de porc pentru consum propriu, provenite din gospodăriile aflate în zonele cu restricții. În acest sens, vor fi verificate mijloacele de transport, inclusiv autoturismele proprietate personală, privind respectarea măsurilor sanitare-veterinare, conform legislaţiei în vigoare. Numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. este 0800.826.787 şi poate fi apelat gratuit de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor”, a precizat Sorin Ștefănescu, directorul executiv al DSVSA Gorj.Inspectorii sanitari-veterinari vin și cu o serie de recomandări pentru gorjeni și anume: efectuarea examenului trichineloscopic al cărnii de la porcii sacrificaţi în gospodărie; cumpărarea cărnii şi preparatelor din carne de porc numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor; prezentarea riscului major de îmbolnăvire la care se expun cei care cumpără şi consumă carne de porc de origine necunoscută, nesupusă examenului trichineloscopic. DSVSA Gorj le recomandă consumatorilor să se adreseze circumscripțiilor sanitare-veterinare și pentru siguranța alimentelor sau medicilor de liberă practică împuterniciți teritoriali, pentru efectuarea examenului trichineloscopic, înainte de a proceda la prepararea și consumul cărnii de porc. În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat și înregistrat.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here