Reamenajare peisagistică de criză – Doar 30 de miliarde pentru noul centru al urbei

571

DSCN2858Etapa a doua privind lucrările de reamenajare a centrului municipiului Târgu-Jiu demarează fără ca bugetul local pe anul 2010 să fi fost stabilit.

Cum prin proiectul iniţial erau deja fixate costurile pentru modernizarea zonei dintre Teatrul „Elvira Godeanu”(TEG) şi magazinul Romarta, Primăria trebuie să pună pe masă încă de la început aproximativ 30 de miliarde de lei vechi, necesari realizării lucrărilor.

Această sumă nu reprezintă nici măcar un sfert din bugetul total al proiectului. Pentru prima etapă de modernizare ce a început din dreptul sediului Romtelecom până lângă TEG s-au cheltuit mai bine de 120 miliarde de lei. Planul de reamenajare peisagistică are ca termen de finalizare luna octombrie a acestui an.
DSCN2860Cea de-a doua etapă de modernizarea a zonei de centru a debutat în urmă cu câteva zile, lucrările fiind începute din zona Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” şi continuând spre Bulevardul Unirii. Astfel, vor fi construite alte două fântâni arteziene şi va fi respectat întocmai proiectul întocmit, fără alte modificări ulterioare, după cum afirmă Marius Ionescu, director tehnic în cadrul Primăriei Târgu-Jiu.
Aceasta a mai menţionat că una dintre fântânile ce va fi amenajată va avea aceeaşi formă cu cea din Piaţa Prefecturii, iar a doua fântână arteziană va fi distinctă, neasemănându-se cu cele construite în prima etapă.
DSCN2862„Lucrările ce se vor efectua în partea a doua a proiectului vor fi de reabilitare a infrastructurii, a aleilor pietonale, de reaşezare a zonei cu spaţii verzi, de schimbare a reţelelor subterane de apă, canalizare, telefonie şi fibre optice. De asemenea, vom înlocui vechii stâlpi de alimentare cu energie electrică a sistemului de iluminat public”, ne-a declarat Marius Ionescu, directorul tehnic al Primăriei Municipiului Târgu-Jiu.
Primăria spune că 30 de miliarde de lei vechi sunt suficienţi
Pentru lucrările enumerate mai sus, Primăria Târgu-Jiu mai are de cheltuit o sumă de aproape 30 miliarde de lei vechi. Valoarea totală a proiectului a fost de 160 miliarde lei, iar în prima etapă, municipalitatea a investit peste 120 miliarde de lei. „Suntem siguri că această sumă ne va ajunge pentru terminarea lucrărilor deoarece când planul a fost întocmit s-a ştiut exact şi cât se va cheltui. Totodată, în această etapă sunt mai puţine de făcut, datorită spaţiilor verzi ce se vor regăsi într-un număr mai mare”, a mai spus Ionescu.
Se bazează pe termenul de garanţie
lucrariÎn plus, Marius Ionescu a mai declarat că la ce s-a lucrat până în prezent nu au existat disfuncţionalităţi, însă autorităţile municipale se bazează pe faptul că lucrarea este în garanţie. „Nu ne facem probleme deoarece lucrarea este în garanţie, iar firma care se ocupă de modernizare s-a obligat prin contract să se ocupe de eventualele deteriorări”. Chiar dacă încă se mai lucrează la bugetul pe anul 2010 al Primăriei Târgu-Jiu, directorul tehnic ne-a spus că suma necesară pentru continuarea definitivării modernizării zonei de centru va fi prinsă în buget, asigurându-se astfel partea de finanţare conform contractului.
„O singură voce nu schimbă totul”
lucrari centruDin păcate, unii târgujieni sunt nemulţumiţi de cum au evoluat lucrările de modernizare de până acum ale zonei de centru, unora chiar nefiindu-le pe plac estetica aleasă de municipalitate.
„Am avut câteva comentarii, însă nimeni nu ne-a trimis vreo sesizare în scris legată de nemulţumirile cu privire la noul aspect al centrului. Cei care au avut ceva de comentat, au fost în mare parte politicieni”, ne-a declarat purtătoarea de cuvânt a Primăriei Târgu-Jiu, Ramona Evulescu.
Şi Marius Ionescu a adăugat faptul că dacă vor exista cetăţeni care îşi vor exprima părerile critice, acestea vor fi luate în calcul. „Dacă mai multor oameni nu le va fi pe plac ceva cu privire la aspectul zonei modernizate, aceştia sunt aşteptaţi la Primărie să-şi exprime părerile. Noi nu le vom trece cu vederea şi dacă vom crede că este necesar vom mai lucra pe alocuri, pentru ca cetăţenii să fie mulţumiţi. Însă, dacă este doar o singură voce, aceasta nu poate schimba totul”.
Modernizările zonei de centru a oraşului au început la mijlocul lunii martie 2008, iar anul 2010 este al treilea an de lucrări, dar şi ultimul, deoarece, conform autorităţilor locale, acestea vor fi încheiate până la sfârşitul lunii octombrie.
Izabella MOLNAR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here