Război în Coaliţie – Se rupe, azi, pisica în două?

573

sedintaÎn şedinţa Coaliţiei, de astăzi, trebuie luată o decizie categorică în privinţa alianţei cu PD-L, a spus Ilie Sârbu, vicepreşedintele PSD, atenţionând, totodată, că PD-L nu mai poate să apară în faţa oamenilor ca „fetiţa nevinovată care, după ce a comis greşeala, aruncă vina pe partenerul în care avea încredere”. În opinia vicepreşedintelui PSD, acuzele aruncate de PD-L asupra social-democraţilor sunt minciuni. „Atât eu, cât şi colegii mei, nu avem pretenţia că suntem îngeri, dar nici nu putem accepta jigniri cum sunt: inconsecvenţi, iresponsabili şi populişti. Consider că mare parte din acuzaţiile care ni s-au adus nu sunt altceva decât un mod de acţiune al PD-L pe care l-a demonstrat în toate guvernările la care a participat până acum.

Acceptăm cu toţii că traversăm un moment greu, că efectele crizei sunt tot mai pronunţate, dar, în niciun caz de această dată, PD-L nu mai poate să apară în faţa oamenilor ca „fetiţa nevinovată” care, după ce a comis greşeala, aruncă vina pe partenerul în care avea încredere”, a spus Ilie Sârbu.

„În comunicatul transmis de PD-L sunt multe minciuni”, avertizează vicepreşedintele PSD. „I-aş întreba pe colegii de la PD-L dacă cele 171 de milioane de euro, reprezentând fonduri SAPARD, care au fost deblocate, înseamnă nimic, dacă plăţile pe suprafaţă, în valoare de circa un milliard de euro, înseamna nimic, dacă deblocarea Programului Operaţional pentru Pescuit, în valoare de circa 230 de milioane de euro înseamnă nimic, dacă plata subvenţiilor restante pe 2008 şi aducerea lor la zi înseamnă nimic, dacă reducerea cu 40% a personalului şi a agenţiilor înseamnă nimic, dacă Ordonanţa de restructurare a Ministerului Agriculturii, care încă nu a fost aprobată de Guvern, însemnă nimic, cred că la fel şi colegii mei, miniştrii, ar putea să pună astfel de întrebări concrete. De aceea, consider acum, ceea ce altă dată nu am considerat necesar, că la şedinţa de astăzi a Coaliţiei trebuie să fie luată o decizie categorică în privinţa alianţei cu PD-L”, a explicat Ilie Sârbu, care a adăugat că, până în prezent, au mai fost „înţepături, neînţelegeri şi tot felul de scenarii în legătură cu modul de funcţionare a Coaliţiei”, dar comunicate precum cel pe care l-a transmis PD-L „sunt total lipsite de înţelepciune, jignitoare şi în niciun caz nu duc la rezolvarea mult clamatelor probleme ale oamenilor”. „Consider că această reacţie a PD-L este generată de anumite decizii luate în Parlament în ultima vreme, şi nu de modul în care miniştrii PSD îşi fac datoria, chiar dacă unii s-au trezit miniştri”, a conchis liderul social-democrat.
„Dacă nu reuşim să ne înţelegem, rupem pisica”, a spus şi Liviu Dragnea. Vicepreşedintele PSD ameninţă că azi le va da un ultimatum colegilor de guvernare, de la PD-L. „Ori reuşesc să se înţeleagă, ori îşi spun adio. Am ajuns la situaţia ba tu, ba eu, ba mă-ta. Nu mai ştie nimeni cine a început. O să propun în Coaliţie: ori reuşim să găsim căi prin care să nu ne mai certăm, să ne înţelegem ca să facem ceva în ţara asta, ori să rupem pisica, pentru că România nu mai poate fi guvernată în stilul ăsta”, a declarat Liviu Dragnea.
Ameninţarea vicepreşedintelui social-democrat, şi el fost ministru, vine după ce PD-L a expediat către presă, o epistolă otrăvită la adresa PSD. Social-democraţii au fost creionaţi ca „inconsecvenţi, iresponsabili, populişti şi demagogi”. Mai mult, PD-L spune că mulţi dintre liderii PSD nu ştiu nici măcar ce conţine programul de guvernare. Epistola cu siglă democrat-liberală s-a născut, însă, tot ca o reacţie la o altă scrisoare, fireşte, în care PSD îi ataca pe miniştrii PD-L, dar şi pe Traian Băsescu.
Marius BECHERETE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here