Rapsozii gorjeni, în recital la Cimitirul Vesel din Săpânţa

427

lautari (3)Taraful „Rapsozii Gorjului” va cânta, săptămâna viitoare, la Săpânţa, la Cimitirul Vesel. Gorjenii vor susţine un recital în cadrul proiectului cultural româno-irlandez „Drum Lung spre Cimitirul Vesel”, realizat de managerul cultural Grigore Leşe.

 

 

 

 

La eveniment va participa şi Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu, care va susţine un workshop despre muzica lăutărească din Gorj.

foto 012Cimitirul Vesel de la Săpânţa este cunoscut ca un brand al zonei dar şi al ţării, fiind una dintre puţinele valori care se păstrează nealterate, în ciuda trecerii vremii. Un alt astfel de lucru este şi muzica lăutărească din Gorj, care încă se mai găseşte şi în starea sa pură, aşa cum se cânta şi acum 100 sau 200 de ani. Din această cauză, în cadrul proiectului cultural „Drum Lung spre Cimitirul Vesel”, alături de alte cinci formaţii de muzică tradiţională, au fost invitaţi şi membrii tarafului „Rapsozii Gorjului”, al Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu. Proiectul este unul româno-irlandez, realizat de către Grigore Leşe. Numele acestuia este legat, de câţiva ani, de cel al judeţului Gorj, după ce muzicologul şi managerul cultural a venit prima dată aici şi i-a ascultat pe ultimii rapsozi şi păstrători de tradiţie. De atunci colaborările au urmat una după cealaltă, lăutarii gorjeni ajungând pe mai multe scene ale ţării, în cadrul unor evenimente organizate de Grigore Leşe.

Workshop despre muzica lăutărească din Gorj

sapantaAlături de gorjeni, la acest proiect vor mai participa şi trupa de dans contemporan coordonată de Liliana Iorgulescu precum şi delegaţia oficială a Irlandei, la care se mai adaugă şi formaţiile „Mambro Siria” din Poiana Mare, grupul de aromâni din Vârşeţ, o fanfară de bătrâni din Suceava, o formaţie de ucrainieni din Maramureş precum şi o formaţie tradiţională românească, tot din Maramureş. Evenimentul se va desfăşura în perioada 12-16 august. Pe data de 14 august, Viorel Gârbaciu a fost invitat să susţină un workshop pe care, cu ajutorul membrilor „Rapsozilor Gorjului”, îl va exemplifica live. Pe data de 15, formaţia gorjeană va susţine, alături de celelalte participante, un recital în cadrul unui concert de muzică tradiţională coordonat de Grigore Leşe.

Tren special pentru participanţi

Gorjenii vor merge, de la Bucureşti la Sighetul Marmaţiei, într-un tren special, pus la dispoziţia participanţilor. Delegaţia din judeţul nostru va călători alături de trupa de dans contemporan şi de delegaţia din Irlanda, trenului în care aceştia se vor afla fiindu-i ataşate vagoane de dormit şi vagon restaurant. Întreg drumul cât şi tot ce se va întâmpla în perioada 12-16 august va fi filmat, materialul urmând a fi folosit în montarea unui film documentar. „Mă simt foarte onorat şi bucuros că am fost invitaţi să participăm la acest proiect. Faptul că doar câteva formaţii vor participa, adică cei mai buni, înseamnă pentru noi o mare onoare”, a declarat Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu. Trupa de dans contemporan va susţine un spectacol chiar în incinta Cimitirului Vesel, în timp ce spectacolul de muzică se va susţine într-un amfiteatru amenajat într-o poiană din Săpânţa.

Dorina CIOPLEA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here