Raport de activitate Salvamont România

712

Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R.) şi Consiliul Serviciilor Publice Salvamont au centralizat activitatea, pentru luna aprilie, a celor 42 de structuri județene sau locale salvamont din cele 24 de judeţe cu activitate de salvare montană din România.
Luna aprilie fiind o lună de tranzit între sezonul de iarnă și cel de vară, caracterizată printr-o scădere majoră a afluxului turistic către domeniile schiabile și o activitate relativ redusă în restul zonei montane, a permis asigurarea asistenţei de salvare montană la un nivel mediu, zilnic, un număr de 200 – 350 de salvamontişti aflându-se la datorie în zonele montane cu afluenţă turistică mare, în zonele de practicare a sporturilor de iarnă, în punctele medicale şi de intervenţie din cca 80 de posturi şi baze salvamont.
In această perioadă salvamontiștii au fost solicitaţi să intervină în 174 de acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical, acţiuni în care au fost salvate 201 persoane. Dintre acestea, 72 de persoane accidentate au fost predate, pentru transport de urgență la unitățile medicale de specialitate, serviciilor SMURD sau de Ambulanţă, 3 persoane elicopterului SMURD, iar 1 victimă serviciilor IML.
Din punct de vedere al localizării evenimentelor, 15 cazuri s-au înregistrat pe domeniile de practicare a sporturilor montane, 121 de cazuri s-au înregistrat în zona montană, în afara domeniilor schiabile, 33 de cazuri s-au prezentat direct la cabinetele medicale ale bazelor și posturilor Salvamont, iar 5 cazuri s-au petrecut în locuri greu accesibile din afara zonei montane, structurile Salvamont fiind solicitate să intervină pentru soluționarea acestora.
Prin Dispeceratul Național Salvamont-Vodafone au fost primite, direct, 68 de apeluri prin care anunţau accidente montane, restul apelurilor de urgenţă fiind primite şi preluate de către salvamontişti prin Serviciul Unic de Urgență 112 sau prin dispeceratele locale ale echipelor salvamont. De asemenea, în cursul lunii aprilie s-au primit 962 de apeluri prin care se solicitau informații despre zona montană, dintre acestea, 486 apeluri au fost înregistrate la Dispeceratul National Salvamont-Vodafone, restul de apeluri fiind făcute direct structurilor salvamont locale sau județene.
În cadrul celor 42 de structuri Salvamont din România, singurele structuri abilitate oficial si care deţin personal pregătit profesional si atestat pentru a interveni pentru salvarea persoanelor accidentate în zona montană, activează un număr de circa 800 de salvatori montani atestaţi, dintre care aproape 350 sunt salvatori montani angajaţi.
Cunoscând specificul şi numărul mare de intervenţii care vor debuta odată cu sezonul de iarnă, în toate bazele, posturile şi refugiile salvamont, serviciile salvamont vor continua să asigure efective necesare de salvatori montani, astfel încât să se reuşească intervenţia cu operativitate în situaţia producerii de accidente.
Echipele salvamont, singurele structuri care deţin competenţa legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecţiuni medicale pot fi alertate prin sistemul unic de urgenţă 112 şi prin intermediul Dispeceratului Naţional Salvamont (0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicaţia SALVAMONT pentru telefoanele mobile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here