Raport de activitate Salvamont Romania pe anul 2019

936

Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România și Consiliul Serviciilor Publice Salvamont au centralizat activitatea a celor 42 de structuri județene sau locale salvamont din cele 24 de județe cu activitate de salvare montană din România pentru anul 2019. În perioada de referință serviciile publice județene și locale Salvamont au asigurat asistența de salvare montană cu un număr de 400 – 550 de salvamontiști, zilnic, în cele cca 130 de baze și posturi salvamont permanente sau sezoniere, în zonele montane cu afluență turistică mare, pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă și pe traseele turistice alpine, structurile Salvamont fiind solicitate să intervină la 7.170 (+21,1% creștere față de anul 2018) acțiuni de salvare și de acordare a primului ajutor medical, acțiuni în care au fost salvate un număr de 8.927 (+ 26,33%) de persoane. Dintre aceste acțiuni, un număr de 4.436 (+ 17,05% ) de intervenții au avut loc în sezonul de iarnă, 3.509 (+11,6%) pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, 927(+43,49%) acțiuni iarna, în afara domeniilor schiabile, restul de 2.743 (+28,83%) acțiuni înregistrându-se în sezonul de vară. Din numărul total de intervenții, 3.259(+38,21%) cazuri au fost predate, pentru transport către unitățile medicale specializate, serviciilor de Ambulanță sau SMURD, 69(+79,90%) de cazuri au fost salvate cu ajutorul elicopterelor SMURD-IGAV, iar 63(+65,78%) de cazuri au fost predate serviciului de medicină legală. În perioada de referință structurile Salvamont au intervenit și la 108 evenimente produse în afara zonei montane, ca resursă de sprijin sau echipă de prim răspuns, precum și la 42 de evenimente montane, ca resursă de sprijin sau în locul altor structuri care nu au avut capacitatea de a interveni sau de a-și soluționa singure acțiunile pentru care erau responsabile. Trebuie remarcat faptul ca structurile Salvamont avut un grad de răspuns de 100% la solicitările specifice domeniului de activitate, doar cu resursele proprii, acest lucru confirmând că acestea sunt organizate corespunzător, își dimensionează corect și își dezvoltă permanent resursele umane și materiale. De asemenea, au fost realizate peste 80.000 de acțiuni specifice de asigurarea a asistenței de salvare montană în bazele, posturile, refugiile salvamont, în zonele cu aflux turistic mare sau pe perioada desfășurării unor evenimente sportive sau de alta natură în zona montană.

În anul 2019 serviciile salvamont au asigurat asistență de specialitate la un număr de peste 450 competiții sportive cu caracter montan fiind asistați peste 260.000 de concurenți.
Prin Dispeceratul National Salvamont-Vodafone s-au primit 13.594 apeluri, dintre care 4.427 de apeluri, direct sau prin SNAU 112, care anunțau accidente montane, 1.456 de apeluri care anunțau incendii de fond forestier sau vegetație în zona montană și 7.711 apeluri prin care se solicitau informații despre zona montana. Față de anul anterior, numărul de accidente montane produse este mai mare cu 21,13% , acest lucru datorându-se faptului că numărul turiștilor la munte este în continuă creștere, efect al revigorării turismului montan pedestru de vară, apariției și dezvoltării de noi activități montane: cicloturism, mtbike, enduro, rafting, canyoning, parapantă, schi de tură, precum și a apariției de competiții sportive și de agrement de cross montan, schi offpiste, mountainbike, care devin din ce în ce mai populare și reușesc să adune sute, chiar mii de participanți la start.

In anul 2019 structurile Salvamont din întreaga țară au participat la un număr de peste 40 de intervenții în afara zonei montane, ca resursă de sprijin, alături de echipajele ISU- SMURD sau Ambulanță și la peste 30 de exerciții organizate de către Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență cu teme diverse: accident aviatic, avalanșe, cutremur, incendii, accident feroviar, inundații, etc. precum și la exercițiul FIREFOX 2019. Pe linie de formare profesională un număr de 89 de candidați salvamont, proveniți din centrele locale și județene acreditate de formare profesională, au parcurs diverse etape de pregătire finală în Centrul Național Salvamont, centru în care a fost asigurată pregătirea și a 4 salvatori montani din Serbia și 5 din Italia, în baza relațiilor de colaborare dintre asociațiile profesionale din aceste țări cu Salvamont România. In anul 2019 și-au finalizat stagiile de formare și au susținut examenul de atestare ca salvator montan 44 de cursanți și și-au susținut examenul de reatestare profesională, obligatoriu la fiecare trei ani, un număr de 311 salvatori montani. În ambele etape, iarnă și vară, de pregătire finală, organizate nivel național, modulul de formare și evaluare medicală a fost susținut cu lectori/formatori din cadrul sistemului de formare SMURD, urmărindu-se astfel continuarea uniformizării sistemului de pregătire și formare, iar 28 de salvatori montani au urmat cursurile de pregătire ca paramedici, nivelul I sau II, în centrele de formare ale SMURD ale ISU. De asemenea, au fost organizate 4 acțiuni de pregătire a salvatorilor montani pentru lucrul cu elicopterul la sol, respectiv semnalizare, apropiere/urcare/coborâre din aparat cu motoarele în funcțiune, legarea sarcinii sau a salvatorului, transferul în elicopter al tărgii cu accidentatul. Pe linia pregătirii unităților de intervenție canine la avalanșă, au fost organizate trei stagii de formare și evaluare pe plan național, fiind brevetate două noi unități de intervenție și reatestate doisprezece unități – câine și salvator. De asemenea, 6 structuri Salvamont-Salvaspeo județene și-au constituit echipe de scafandri care pot interveni în lacurile și râurile din zona montană și în peșteri, alte 3 județe având în diverse stagii de formare astfel de echipe. Pentru acest domeniu s-a elaborat și implementat o procedură națională pentru scufundări și a fost realizat un program național de pregătire.

Delegații structurilor Salvamont Romania au participat la Congresul internațional al Federației Salvatorilor pe pârtii de schi FIPS desfășurat în luna septembrie, la Barilloche în Argentina și al Congresul mondial al Salvatorilor alpini CISA IKAR, desfășurat in luna octombrie la Zakopane în Polonia, acțiune la care, în delegația Salvamont România, a fost cooptat și un delegat din partea Inspectoratului General pentru Aviație.
În anul 2019 un număr de 42 de salvatori montani și speologi români au participat la schimburi de experiență, școli de specializare, exerciții organizate de structurile profesionale din Italia, Serbia, Polonia, Franța, Austria, Cehia și Germania.

În urma numărului mare de evenimente produse la începutul sezonului de iarnă 2018-2019, Salvamont Români a emis 100.000 de fluturași cu reguli de comportament atât în zona alpină cât și pe domeniile de practicare a sporturilor de iarna, ce au fost distribuiți gratuit prin punctele de vânzare a cartelelor pe mijloacele de transport pe cablu, prin centrele de închiriere a echipamentului sportiv, prin punctele de informare și structurile de primire turistică. Activitatea de salvare montană s-a desfășurat la un nivel foarte bun, cu respectarea normelor de dotare, intervenție, protecție a muncii, management al riscului, formare profesională, impuse ca standarde de calitate pentru acest domeniu de directivele europene și de ale celor două mari organismele profesionale mondiale, CISA IKAR și FIPS, în care Salvamont România este membră cu drepturi depline, echipele au reușit să facă tuturor solicitărilor, iar consiliile județene și cele locale au acordat o atenție și un sprijin deosebite acestei activități. Serviciile publice județene și locale Salvamont și-au dezvoltat și perfecționat permanent structurile de intervenție, demonstrând astfel că gestionează foarte bine evenimentul montan, atât pe linie de prevenire a accidentelor montane cât și ca intervenție pentru salvare, lucru confirmat și de faptul că, de ani buni de zile, gradul de răspuns al serviciilor publice Salvamont la evenimentele montane a fost de 100%.

De asemenea, trebuie menționat că, în activitatea derulată, echipele Salvamont nu au solicitat sprijin și au demonstrat că nu au nevoie de alte resurse de sprijin, exceptând pe cele de preluare pentru transport al accidentaților către unitățile medicale, ambulanțe SAJ, SMURD, respectiv elicoptere IGAV-SMURD, resurse care au fost asigurate corespunzător în baza relației de coordonare operativă existentă cu Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului de Interne.

Echipele salvamont, singurele structuri care deţin competenţa legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecţiuni medicale, pot fi alertate prin sistemul unic de urgenţă 112 şi prin intermediul Dispeceratului Naţional Salvamont (0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicaţia SALVAMONT pentru telefoanele mobile.

Preşedinte,

Prof. Sabin Cornoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here