Rămân pe poziţie, Medicii de familie gorjeni nu semnează contractul-cadru

367

2009-02-2630__ro__ZA__medic familieCadrele medicale din judeţul nostru rămân ferme în privinţa noului contract-cadru. Acestea refuză să intre în relaţii contractuale cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj, întrucât nu a fost respectată decât parţial dorinţa acestora de modificare a normelor.

În pofida faptului că Ministerul Sănătăţii a anunţat modificarea anumitor norme ce vizează în principal medicina primară, dar şi relaţia contractuală dintre farmacii şi casele de asigurări de sănătate, medicii de familie din Gorj îşi menţin decizia de a nu semna contractul cadru cu CJAS. Mihai Moisescu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Gorj a spus încă de la început că medicii nu vor semna contractul-cadru la 1 iunie, atât timp cât nu se schimbă normele, conform solicitărilor cadrelor medicale.

Modificări aduse contractului

Conform actului normativ, numărul de puncte pe care medicii de familie le primesc atunci când realizează servicii medicale nu se mai ajustează în funcţie de gradul profesional. De asemenea, au fost reformulate reglementările privind sancţiunile aplicate la nivelul asistenţei medicale primare pentru nerespectarea obligaţiilor contractuale. Astfel, dacă până în prezent la prima abatere de la contractul încheiat cu casa de asigurări de sănătate, sancţiunea consta în diminuarea punctului per capita cu 10%, la a doua abatere cu 20%, iar la cea de-a treia cu 30%, în noua formă, actul normativ prevede ca pentru prima abatere constatată sancţiunea să fie avertisment scris, după care la următoarea abatere se scade valoarea punctului cu 10%, iar la a treia abatere se reziliează contractul pe care cabinetul îl încheie cu casa de asigurări de sănătate. A fost abrogat articolul care prevedea ca, în situaţia în care medicii de familie nu încheie contract cu casele de asigurări de sănătate, medicii din ambulatoriu au dreptul de a acorda servicii medicale prevăzute pentru asistenţa medicală primară. Prin urmare, conform lui Mihai Moisescu preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Gorj, cadrele medicale care vor semna contractul-cadru la 1 iunie îşi vor asigura drumul spre faliment. Tocmai din acest motiv medicii gorjeni se menţin pe poziţie şi spun că nu vor semna contractul cu CJAS. Să nu uităm, totuşi, faptul că în această situaţie, cel mai mult au de suferit pacienţii.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here