RĂDĂCINI, revista Căminului cultural „Ion Niţulescu”, Baia de Fier, nr. 52- Septembrie 2013, ca revelaţie şi pildă

706

Recunosc, mi-au mai căzut sporadic în mână numere anterioare ale unei minunate reviste alb-negru, scoasă în numai 20 de pagini, şi doar cu coperţile cartonate. Ce-i drept, de această dată s-a lansat împreună cu alte surate mai mari – trimestrialul Portal-MĂIASTRA şi anuala Crinul SATELOR. Cu toate-şi trele editate sau scoase de editura Centrului Judeţean de Creaţie Gorj, director Ion Cepoi. Totuşi, faţă de micile sale dimensiuni – ca spaţiu tipografic, mă refer – publicaţia RĂDĂCINI este mult mai aproape de sufletul meu, ca şi de nevoile comunităţii Baia de Fier.

Cinste fondatorilor, cinste redactorilor
Ca să nu mai discutăm de impietatea ce s-a comis, prin neinvitarea niciunui dascăl din redacţia publicaţiei la respectiva lansare. O redacţie alcătuită din: Mirela Drăgănescu, Luminiţa Pistol, Elena Popa, Cristina – Ioana Cotorcea, Maria Belu şi Rodica Chirieac. Dacă printre membrii fondatori n-ar exista şi bărbaţi ne speriam, crezând că s-au dus cu toţii cu turmele de oi la munte şi n-au mai coborât. Dar membrii fondatori sunt: Mirela Drăgănescu, Luminiţa Pistol, Constantin Jitaru, Mariana Şelaruz şi Haralambie Dina. Bănuiesc că editura le-a dat ISSN-ul şi pe Luminiţa Tudorescu pentru excelenta tehnoredactare computerizată. Ceea ce, să recunoaştem, pe aceste grele timpuri, nu-i puţin lucru.

Plină de idei, viaţă şi chiar oportunităţi de turism
Ca un nărav, micile publicaţii nu-s prea băgate-n seamă de cei mari de la judeţ. Totuşi, tema Simpozionului Naţional „Satul românesc, sat european” era dedicată taman oportunităţilor de dezvoltare a turismului. La care criteriu, culmea, cel mai bine răspunde micuţa revistră RĂDĂCINI. Una care începe cu un editorial firesc, uman şi adevărat: „Coborâtul oilor de la munte”, al Mirelei Drăgănescu. Profesoara Sabina Zaharia le dedică o pagină „Ne bucurăm că sunt cetăţenii noştri” – celor doi fii ai satului Baia de Fier – soţ şi soţie – Excelenţa Sa Aurel Turbăceanu, fost ambasador şi fondator de ambasade ale României în ţări arabe – vreo trei patru la număr – şi doamna Mariana Turbăceanu, jurnalistă plină de pasiune şi profesionalism, atunci când nu se afla cu soţul în misiuni diplomatice. Amândoi soţii au şi harul scrisului. Aici fiind recenzate „Întâlnire cu trecutul”, -subintitulată “Din amintirile unui ambasador în golful arab” – şi „Prin labirintul amintirilor”, semnată de Mariana Turbăceanu, ambele apărute la editura Vergiliu.
Nu le voi face aprecieri de circumstanţă, nici rezumatul recenziei – cu referire la locurile şi capitalele europene ori asiatice – din Orientul Mijlociu – cunoscute de soţii Mariana şi Aurel Turbăceanu, gândind că aceste cărţi ca şi altele ale sciitorilor cu obârşii gorjene se vor regăsi într-o Bibliotecă specială pe care-o pune la cale poetul, profesorul universitar dr. şi omul de afaceri Gheorghe Mecu. O bibliotecă ce va avea şi sprijinul Ligii culturale Fiii Gorjului, dar şi al Primăriei comunei Baia de Fier. O bibliotecă ce mai are doar puţin timp până la inaugurare.
O fiică a Băii de Fier, plină de premii literare – Tatiana Flondor Arieşanu, adoptată de Timişoara scrie o poveste plină de talent: „Poteca fără sfârşit…”
La obiect, sub semnătura Mirelei Drăgănescu citim chiar „Oportunităţi turistice în Baia de Fier”, care bănuiesc că-i directoarea Căminului Cultural din comună. Este ilustrată cu o fotografie minunată – cu mari stalactrite şi stalagmite din Peştere Iedului. Tot aceeaşi autoare are un eseu despre „Transhumanţă”, bogat ilustrat, iar G. D. Chiriac un strudiu despre „Reîntoarcerea la natură”, cu o hartă a împrejurimilor, plus două trasee turistice cu plecarea din Polovragi, alte şapte din Baia de Fier, toate cu marcaje turistice, alte două cu plecare din Novaci şi unul mai pretenţios cu plecarea din Rânca. Marcat cu triunghi roşu şi bandă roşie.
O altă parte este dedicată educaţiei permanente: „26 Septembrie – Ziua Europeană a Limbilor Străine”; „Citate despre matematică” (Culese de prof. Elena Popa), poemul „Altă matematică” de Nichita Stănescu: „Mari matematicieni români” (Prof. Cătălin Dungan); „Efecte nocive ale poluării” (Prof. Silvia Dumitru); „Managementul grupei de preşcolari” (Prof. Înv. Preşcolar Rodica Chirieac; „Matematica şi explorarea mediului – clasa pregătitoare”(Roxana Valentina Dungan, de la Liceul Tehnologic Baia de Fier), aceeaşi autoare semnând şi studiul „Clasa pregătitoare”; o binevenită intervenţie pe tema „Arta conversaţiei – Cum ne exprimăm?” a prof. Luminiţa Pistol; un Eseu despre Educaţie”, al prof. Daniela Golu (Liceul Tehnologic Baia de Fier); o pagină de sfaturi în domeniul terapiilor naturale – „Alimente cu superputeri, bune pentru fiecare părticică din tine”, semnată de un nume parcă predestinat, acela al prof. Ileana Cetină.
Nu aveau cum să lipsească sfaturile pentru prima zi de şcoală şi mai multe răspunsuri la întrebarea „Cum îţi pregăteşti copilul pentru rolul de elev?”. Plus Structura anului şcolar 2013-2014. Semn că pe dascălii din Baia de Fier îi preocupă viitorul copiilor şi elevilor domniilor lor. Sincere felicitări scrise! Şi la mai multe numere ale publicaţiei RĂDĂCINI!
N. Roşca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here