Puţini vizitatori, la târgul meşterilor populari

371

Picture 029Organizat în cadrul „Săptămânii turismului gorjean”, târgul meşterilor populari nu s-a bucurat de prea mulţi vizitatori. Cei care au trecut totuşi pe la căsuţele din centrul oraşului, nu s-au arătat prea interesaţi să afle cum pot achiziţiona creaţiile meşterilor gorjeni.

Printre manifestările dedicate „Săptămânii turismului gorjean”, organizată de Consiliul Judeţean Gorj, se numără şi târgul meşterilor populari. Deschis de câteva zile, târgul nu a atras foarte mulţi vizitatori, spre dezamăgirea unora dintre meşterii care îşi expun creaţiile în căsuţele din centrul oraşului. Deşi recunosc că meseriile lor sunt pe cale de dispariţie, în principal pentru că nu prea mai există tineri care să dorească să înveţe un astfel de meşteşug, meşterii populari spun că vor continua să practice meseria preluată de la părinţi sau bunici. ”Lucrez din copilărie că m-am născut cu lutul în casă. Tatăl meu a fost olar şi de mic mi-am băgat mâinile prin lut. Am copii pe care i-am învăţat dar în condiţiile actuale, când criza e atât de mare şi nimeni nu mai caută că au pătruns prea multe chinezării pe piaţă, este greu. Nimeni nu mai e interesat de meserie fiindcă practică degeaba şi moare de foame. Fiecare caută ceva din care să poată trăi”, a spus Ion Rătezeanu, unul dintre meşterii prezenţi la târg. În ceea ce priveşte posibilii cumpărători, acesta s-a plâns că nici numărul trecătorilor nu a fost prea mare în zilele ce au trecut de la deschidere târgului, cu atât mai puţin cel al celor interesaţi să cumpere.

Cosmeticele naturale şi bijuteriile, preferate de târgujieni

Târgujienii s-au arătat mai interesaţi de produse precum săpunurile naturale sau bijuteriile lucrate manual, preferate mai ales de doamne. Chiar dacă momentan produsele nu sunt de vânzare, Picture 036trecătorii s-au oprit să întrebe cum le pot achiziţiona: “Am dat tot felul de informaţii la oameni: cum pot achiziţiona, cum sunt făcute, la ce folosesc. În general doamnele se opresc să întrebe. Ideea ne-a venit din nevoia personală. Noi suntem adepţii produselor naturale şi am decis să ne facem singuri produsele. Am început cu lumânări sculptate şi apoi am continuat cu produsele cosmetice care într-adevăr sunt binevenite la noi în Târgu-Jiu”, a spus Veronica Dascălu, prezentă la târg cu cosmeticele naturale pe care le face împreună cu soţul său de mai aproape un an de zile. La târgul din centrul municipiului sunt prezenţi aproximativ 16 meşteri, toţi din judeţul Gorj. Târgujienii mai au la dispoziţie câteva zile pentru a admira lucrările meşterilor populari gorjeni şi, de ce nu, pentru a afla cum pot să achiziţioneze unele dintre creaţiile acestora.

Roxana Lupu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here