Puţini am fost, mulţi am rămas gorjeni

432

La fiecare reîntâlnire a Fiiilor Gorjului de pretutindeni cu gorjenii de acasă e musai să ne bucurăm. Că existăm, graţie lui Dumnezeu, că ştim să ne strângem rândurile şi la bucurie şi la necaz.

Sunt trei zile de veselie, o veselie a reîntâlnirii cu locurile dragi şi cu gorjenii de acasă. Să uităm de necazuri şi să vedem partea plină a paharului. Vom strânge rândurile şi închinăm un Imn în Câmpia Soarelui, la Monumentul lui Tudor Vladimirescu de la Padeş, jurând credinţă Domnului Tudor.

Pioasă recunoştinţă

Să ne aducem aminte de toţi care au fost şi nu mai sunt. De nea Mitică Gârbaci, sufletul şi iniţiatorul întâlnirilor Fiilor Gorjului la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, încă de pe vremea când muzeul de la şosea nu purta numele fondatorului său. S-au făcut prea puţine pentru păstrarea memoriei lui nea Mitică Gârbaci. E i-a strâns şi i-a omenit pe simpli gorjeni ce băteau la porţile capitalei şi tot el avu ideea înfiinţării unei asociaţii interzise înainte de 89. Noi, urmaşii lui nea Mitică îi suntem datori. Să ne mai amintim şi de inimosul Tudor Berca, dar şi de Sile Blendea. Trei dintre fiii Gorjului care au plecat la Ceruri.

Nea Mitică a creat Liga Culturală „Fiii Gorjului” din Bucureşti, actualul preşedinte, Alexandru Păsărin, a dezvoltat-o ca una a gorjenilor de pretutindeni, cu filială la Timişoara, condusă de Sevastian Bălescu. Urmează înfiinţarea alteia în Maramureş – lista rămânând deschisă – şi crearea celor din străinătate.

Marele fluviu „Fiii Gorjului” îşi adună apele

Anual, Preşedintele de Onoare al Ligii culturale „Fiii Gorjului”, în cazul de faţă dr. ing. Ion Călinoiu, face apel la atragerea mai multor personalităţi între membri activ ai Fiilor Gorjului. Cu siguranţă, numărul este mai mare, an de an, chiar dacă graniţele Uniunii Europene ne-au fost deschise şi gorjenii de acasă s-au mai împuţinat. În cadrul oficial oferit de autorităţile judeţului Gorj, în prima sâmbătă a lunii iunie, avem obiceiul să promitem marea cu sarea. Precum politicienii.

„Neamul” cel mai unit dintre români

Noi, gorjenii suntem un „popor” sau un neam. Nu întâmplător, decanul de vârstă al „Fiilor Gorjului”, nea Jenică Niculescu are ca formulă de adresare „Neamule”. Un neam comparabil cu cei din neamul lui Israel sau cu neamul armenilor. Ei se ajută între ei. Şi gorjenii o fac aproape totdeauna. Să ne strângem rândurile în vremuri de criză mai abitir ca altădată, iar vorbele să se transforme în fapte. Cu o idee nu se face primăvară, veţi spune. Dar mai multe idei, unele transformate în fapte, ar putea urni iniţiative care să sprijine viaţa economică, socială, culturală şi ştiinţifică a Gorjului. Haideţi, în 2010, să demonstrăm că bariera dintre vorbe şi fapte va fi trecută până la reîntâlnirea din anul 2011!

Ion Predoşanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here