Putin a lăudat-o pe Timoşenko şi l-a criticat pe Iuşcenko

379
Premierul rus, Vladimir Putin, aflat într-o vizită în Ucraina, i-a adus elogii omologului său Iulia Timoşenko, unul dintre favoriţi în alegerile prezidenţiale, şi a lansat critici împotriva preşedintelui Viktor Iuşcenko, ale cărui relaţii cu Moscova sunt tensionate.

„Ne simţim foarte confortabil în a lucra cu Guvernul Timoşenko. Prin cooperarea noastră, relaţiile dintre Ucraina şi Rusia au devenit mai stabile şi s-au consolidat”, a declarat Putin în cadrul unei conferinţe de presă comune cu premierul ucrainean.
“Pentru prima dată în ultimii ani, Ucraina îşi onorează toate angajamentele, în totalitate şi cu un rezultat”, a afirmat el, subliniind că trebuia “să facă dreptate Guvernului ucrainean”.
Putin şi Timoşenko, considerată proeuropeană, dar a cărei orientare politică rămâne una vagă, au afişat de nenumărate ori relaţii amicale, în vreme ce preşedintele Iuşcenko, un prooccidental fervent, este criticat cu vehemenţă de Rusia.
Preşedintele ucrainean s-a întâlnit joi la Kiev cu omologul său georgian Mihail Saakaşvili. Cei doi au ajuns la putere în urma revoluţiilor prooccidentale, spre nemulţumirea Moscovei.
Din cauza nerealizării reformelor promise, Iuşcenko a devenit foarte nepopular în ţara sa şi nu este creditat decât cu 4-5 la sută din intenţiile de vot. Saakaşvili a devenit unul din principalii inamici ai Kremlinului, după războiul izbucnit în 2008 cu Rusia, pe care Tbilisi l-a pierdut.
Întrebat despre întrevederea celor doi preşedinţi, Putin a răspuns printr-un citat din (poetul rus Aleksandr) Puşkin pe care l-a modificat cu această ocazie: “Combatanţii îşi aduc aminte de zilele şi bătăliile pierdute împreună”.
Selecţie realizată de Daniela SCAFEŞ, după Mediafax.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here