Punţi între generaţii

516

Care este adevărata realitate în ceea ce priveşte situaţia din zilele în care trăim? În ultimul timp, la nivelul percepţiei generale, există o ruptură între generaţii. Comportamentul tinerilor este blamat, iar atunci când au nevoie de ajutor, nimeni nu le sunt aproape. Aceasta este imaginea care este prezentată la nivelul jurnalelor de ştiri, a mass-mediei. Întotdeauna este mai uşor să arunci vina pe altcineva, să spui că tu nu ai nimic în legătură cu cel din preajma ta. Dar oare aceasta să fie o imagine care reflectă în mod fidel adevărul?

Pentru prima dată, am avut şansa să descopăr cu adevărat că această ruptură este mai degrabă o afacere de a vinde ştiri, când în realitate, între generaţii există o continuitate de valori, principii, idealuri. Mai exact, am avut ocazia de a participa la un eveniment intitulat “Punţi între generaţii”, desfăşurat la Tismana în data de 22 septembrie 2012.
În contextul Anului european al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii, Biroul de Informare al Parlamentului European în România a invitat liceele interesate să propună şi să implementeze un proiect de voluntariat cu titlul “Punţi între generaţii’’. După experienţa din 2011 de la Parlamentul European-Strasbourg, Franţa, echipa de voluntariat a “C.N.G.C Motru’’, ‘’FireFlies’’, aflată sub coordonarea Domnilor profesori Nicolae Negrea şi Constantina Negrea, a conceput şi implementat o serie de activităţi prin care voluntarii ce doresc să-şi manifeste ataşamentul şi respectul pentru o generaţie care are atâtea de oferit. Dornici să stocheze cât mai multe informaţii, să dialogheze sau să înveţe lucruri noi, au încheiat o serie de parteneriate cu asociaţii menite să se ocupe de această generaţie, au organizat o serie de activităţi culturale, au luat interviuri şi au presărat multă lumină pe chipuri ofilite de ani şi necazuri sau chipuri senine şi dornice să împărtăşească din experienţa de viaţă. Aceştia au retrăit împreună cu bătrânii momente de neuitat în puncte turistice din judeţul Gorj. Hotărâţi să nu piardă nimic din poveştile acestora, au planificat o serie de activităţi ce se extind pe parcursul întregului an calendaristic şi nu numai, având speranţa că aceste activităţi vor crea un impact deosebit în rândul ambelor generaţii şi vor dezvolta legături trainice între aceste generaţii.
Urmând traseul Motru – Tismana – Păstrăvărie – Cula Glogovenilor – Motru, voluntarii au avut ocazia de a petrece un timp plăcut în compania generaţiei cu un spirit cald, întinerit de cunoaştere, aşa cum observă Lucian Blaga, vizitând lăcaşuri de cult şi monumente istorice.
Asemenea experienţe te marchează, te îndeamnă, în manieră kantiană şi carteziană, să îndrăzneşti să-ţi foloseşti propria gândire, să apelezi la cel din jurul tău, şi nu să accepţi o prejudecată care vinde… căci atunci când vei avea ocazia să discuţi cu o persoană matură din punct de vedere moral, cognitiv, cu un suflet şlefuit de experienţele vieţii, vei înţelege cu adevărat reflecţia filozofului român, Lucian Blaga.
Adrian Vladimir Costea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here