Punct final în dosarul Trancă – închisoare cu executare

327

Două persoane din județul Gorj, mamă și fiu, au fost condamnate ieri de Curtea de Apel Craiova la închisoare cu executare pentru că au prejudiciat bugetul de stat încasând fonduri pentru locuri de muncă pe care le-au creat doar în mod fictiv, nu și în realitate. Valeria Trancă și fiul său Gheorghe Daniel, din comuna Prigoria, au fost condamnați la câte 3,6 ani de închisoare, cu executare, pentru înșelăciune și falsificarea unui înscris sub semnătură privată, decizia instanței fiind definitivă pentru ambii, IPJ Gorj așteptând ieri mandatele emise pe numele lor pentru a proceda la încarcerarea acestora.

valeria trancaCei doi au fost arestați preventiv pentru mai bine de un an de zile începând cu luna septembrie 2010, după care procesul a continuat cu ambii în stare de libertate. Procesul lor s-a judecat la Tribunalul Gorj și Curtea de Apel Craiova, ultima instanță dispunând rejudecarea dosarului la Tribunalul Gorj, marți Curtea de Apel Craiova pronunțând verdictul final. Conform sentinței, cei doi vor trebui să despăgubească AJOFM Gorj cu peste 814.000 lei, sume încasate ilegal ca subvenții de către două firme pe care aceștia le-au folosit pentru a crea locuri de muncă. Inițial, Tribunalul Gorj dispusese ca și firmele respective, aflate în faliment în prezent, să plătească alături de cei doi administratori prejudiciul creat bugetului de stat, însă Curtea de Apel Craiova a decis ieri doar ca Valeria și Gheorghe Daniel Trancă să returneze banii încasați ilegal.
Judecătorii au mai decis ca, după executarea pedepsei, fiecare dintre cei doi inculpați să nu aibă dreptul de a exercita meseria de comerciant și pe cea de administrator de firmă timp de un an de zile. Instanța a mai dispus anularea actelor de muncă falsificate pentru zeci de persoane, majoritatea consăteni sau din localități învecinate cu cei doi inculpați. Localnicii prezentaseră anterior actele personale de identitate către firmele Valeriei și lui Gheorghe Daniel Trancă în schimbul promisiunii găsirii unui loc de muncă, datele personale fiind folosite de cei doi la AJOFM Gorj în depunerea unor dosare în baza cărora firmele lor au solicitat și primit subvenții pentru locuri de muncă nou create în mediul rural.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here