Proteste uriașe la Târgu-Jiu

2203

Demult Piața Prefecturii din Târgu-Jiu nu a mai fost atât de animată și plină de manifestanți ca vineri, 29 ianuarie 2021, între orele 16.00 și 17.00. Aceasta se datorează nemulțumirilor cauzate populației de actualul guvern cu privire la măsurile nedemocratice luate de acesta în domeniul economic și fiscal-bugetar. Vineri, o serie de sindicate și organizații ale societății civile, dar și ale cadrelor militare active, în rezervă și retragere din M.A.I. și M.Ap.N. și-au dat mâna pentru a protesta împreună. Astfel membrii CNS „Cartel ALFA”, Sindicatul Liber „ALFA Minprest”, Sindicatul Solidaritatea Hunedoara, Sindicatul Automotive Federația „Solidaritatea Metal” etc, au protestat alături de sindicatele polițiștilor și jandarmilor Europol, Meridian, cu Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate – Filiala Târgu-Jiu, ai Ligii pentru Apărarea Drepturilor Pensionarilor Militari (LADPM) – Filiala Gorj, A.N.C.M.R.R. din M.A.I. – Filiala Gorj etc. Alături de gorjeni au venit să protesteze și persoane din Mehedinți și Hunedoara.
Bannerele afișate și luările de cuvânt ale liderilor de sindicat au arătat gravele discrepanțe între așteptările pe care le au diferitele segmente ale societății românești și intențiile actualilor guvernanți în ceea ce privește măsurile salariale și modificările preconizate la legislația pensiilor civile și militare.
Invocând slabele performanțe economice, sumele uriașe alocate ca urmare a pandemiei de coronavirus Covid-19, guvernul actual preconizează măsuri de austeritate severe care privesc înghețări de salarii și pensii, șomaj, închideri de unități comerciale etc, măsuri care afectează grav puterea de cumpărare a românului, calitatea vieții și statutul social, aducându-l la pragul de supraviețuire.
În jurul orei 16.35, domnul Cosmin Petrișor PISTOL – Prefectul Județului Gorj a ieșit la protestatari și deoarece era prea mare gălăgia de afară, a invitat cinci lideri de sindicat la discuții în biroul dânsului.
Nemulțumirile angajaților gorjeni din comerț, industrie, transport, energie, minerit, învățământ, sănătate, administrație publică, servicii publice, etc și ale pensionarilor militari, vor fi adresate către Instituția Prefectului Județului Gorj, cu scopul de a fi înaintate Guvernului României. Revendicările se referă la: salariu minim decent, pensii echitabile, servicii publice de calitate, deblocarea negocierii colective, taxare justă, aplicarea corectă a legislației, pentru civili, iar pentru militari „neaplicarea, în România, a legislației europene și a prevederilor Tratatului de aderare a României la NATO”.
În ceea ce privește revendicările pensionarilor rezerviști din MApN și MAI, unul dintre liderii CARTEL ALFA a arătat că, de aproape cinci ani pensiile acestora nu au mai crescut, nefiind nici măcar actualizate, acestea situându-se sub nivelul unor categorii sociale aflate pe grila de jos a indicatorilor de salarizare. Acești oameni care au făcut eforturi uriașe atât timp cât au slujit țara, supuși unor privațiuni militare, nu merită umilința și indiferența actualilor guvernanți, care abia instalați în fotoliile guvernamentale sau parlamentare, au uitat de promisiunile din campania electorală. Nu este nimic mai adevărat că această categorie socială – rezerviștii militari – nu au pensii speciale sau nesimțite așa cum a trâmbițat o parte din mass-media aservită actualei puteri, ci prin modificări legislative ale legii pensiilor militare, aceștia au fost supuși unor discriminări umilitoare fiind împinși la marginea societății.
„Acțiunile rezerviștilor militari sunt îndreptate împotriva actualilor guvernanți vremelnici, care odată instalați în fotoliile confortabile ale instituțiilor de stat, mult prea servili față de interese de grup și al unui capital transnațional, uită prea devreme promisiunile din campania electorală, aruncând toată greutatea unei crize reale, exclusiv pe umerii salariaților, pensionarilor și investitorilor români. În plus, față de aliații acestora, patroni, muncitori, profesori, medici, revoluționari etc., militarii și polițiștii în rezervă și în retragere, se simt batjocoriți constant, prin inițiative legislative care încalcă, flagrant, Tratatul de aderare la NATO, prevederile Parteneriatului Strategic, legislația europeană și Constituția României – Art.47, al. (1) -, răpindu-le toate drepturile și periclitând obligațiile militare asumate prin tratate. Aceștia doresc să se bucure ca parteneri NATO și UE de același statut și același respect ca în toate celelalte state membre!” – a spus col. (rtr.) Vasile MUNTEANU, președintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) – Filiala Gorj.
„Solicităm anularea OUG-urilor și a proiectelor de OUG asumate de noul guvern de la instalare și până în prezent, în special în domeniile economic, fiscal-bugetar și juridic și aplicarea imediată a prevederilor Legilor organice vizând salarizarea, pensiile și indemnizațiile, cu anularea prevederilor neconstituționale introduse prin OUG-uri de tipul 95/2014, 57/2015, 59/2017, 114/2018 etc și OUG nr. 226/30.12.2020” – a precizat col. (r.) Gădău Cristian, de la Liga pentru Apărarea Drepturilor Pensionarilor Militari (LADPM).
Important este faptul că societatea în ansamblul ei, prin participarea în comun la astfel de demonstrații și manifestări dă un avertisment major guvernanților, de orice culoare politică, de rezolvare urgentă a problemelor ridicate, dar și un semnal de unitate, de solidaritate față de revendicările susținute de diferitele segmente sociale.
Țara este în fierbere. Poporul este nemulțumit de actualii guvernanți și de măsurile luate în defavoarea lui. Oare ce-o mai urma?
Lt. col. (r.) Gheorghe Bușe

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here