Proteste timide în şcolile gorjene

507

scoli (7)O parte din profesorii gorjeni au ales să continuie protestele, chiar dacă cele de la Bucureşti nu au avut niciun efect.

Astfel, câteva cadre didactice nu au intrat toată ziua de joi la ore, altele au protestet doar două ore în timp ce majoritatea profesorilor care s-au gândit să îşi manifeste nemulţumirea au făcut-o purtând o banderolă pe braţ. Totuşi, puţini au fost cei care au avut curajul să protesteze. Inspectorul şcolar general neagă, însă, că s-ar fi pus presiuni pe aceştia şi că fiecare este liber „să se exprime”.

În ciuda problemelor pe care le-au întâmpinat când au vrut să plece spre Bucureşti pentru a scoli (10)participa la protest, 15 cadre didactice au reuşit, totuşi, să ajungă în capitală. Din păcate, însă, nimic nu a avut efect. „Eram aproape sigur că se va ajunge la asta, dar trebuia să încercăm. Nu putem să stăm cu mâinile în sân”, a declarat Vasile Mija, liderul Sindicatelor Libere din Învăţământ. Acesta a mai declarat şi că o parte dintre profesori au continuat protestele şi joi, fiecare în felul său. „Am primit semnale de la oameni dar degeaba. Asumarea legii s-a făcut. În fiecare şcoală şi-a organizat fiecare cum a vrut protestele, sunt oameni care nu au intrat toată ziua la ore, unii doar două ore iar alţii au intrat cu banderole la mână”, a mai spus liderul sindical.

Profesorilor le e frică

Pe de altă parte, Florinela Ponta, preşedintele Sindicatelor din Învăţământ Târgu-Jiu a declarat că sindicaliştii pe care îi conduce nu au prea dat semne de protest „Le-am comunicat ca sunt forme spontane şi fac cum vor… pe mine nu m-a anunţat nimeni nimic până acum”, a spus Ponta. Şi asta pentru că, aşa cum a mai declarat, s-au făcut presiuni de la Inspectoratul Şcolar asupra acestor persoane. Inspectorul şcolar general Iustin Paralescu neagă, însă. „Nu este adevărat ce au spus liderii sindicali. Nu am cerut listă nominală. Noi am cerut o listă cu numărul profesorilor care lipsesc de la ore pentru a avea sub control acest fenomen. Directorii trebuie să ştie să înlocuiască aceşti profesori”, a declarat Paralescu. De asemenea, inspectorul şcolar general adjunct, Gheorghe Mitescu, a atras atenţia directorilor de unităţi şcolare. „Trebuie să ştiţi foarte clar cine nu va intra la ore şi să înlocuiţi profesorii aceia. În condică vreau să fie trecute toate aceste date”, a spus acesta.

„Continuăm protestele”

Protestele vor continua, cel puţin aşa susţin liderii de sindicat. Cei care vor decide, însă, în ce fel, sunt chiar profesorii. „Oamenii stabilesc…oamenii ne manevrează, ce spun oamenii aia vom face. Mulţi spun că liderii de sindicat îi manevrează pe oameni dar la noi chiar e o democraţie exagerată. În funcţie de ce s-a întâmplat , vom stabili ce vom face mai departe”, a mai spus Mija, care a declarat şi că se va întâlni cu sindicaliştii pentru a stabili ce se poate face mai departe.

Dorina Cioplea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here