Proteste ale minerilor din Valea Jiului!

394

Câteva sute de ortaci au protestat ieri față de conducerea Complexului Energetic Hunedoara, aceștia întrerupând lucrul încă de miercuri seara pentru a se strânge la sediul fostei Companii Naționale a Huilei, înglobată în CEH. Unii dintre protestatari au venit de la distanțe de 7-8 km pe jos, cei de la Lonea fiind cel mai departe de Petroșani, cu toții strângându-se însă pentru a cere demisia șefilor, pe care nu îi mai vor în fruntea lor după ce au aflat că au salarii ce ajung și la peste 25.000 de lei. Ortacii tocmai aflaseră că sunt probleme cu negocierea primei de Crăciun, despre plată nevorbindu-se acum, dar și cu primirea tichetelor de 100 de lei pe care le așteptau de mai mult timp.
Supărați că nu li se mai dau nici bani pentru echipamente de protecție a muncii sau pentru repararea utilajelor, aceștia au considerat că a venit vremea să iasă din nou în stradă, lucru pe care l-au și făcut. Nemulțumiți de cum decurg negocierile cu liderii lor sindicali, ortacii au forțat ieri la prânz intrarea în sediul Diviziei Miniere, fosta CNH, și au încercat să ajungă până la biroul în care se purtau negocierile. Au rămas însă la parterul clădirii și aici au acceptat să nu forțeze nota, așa cum le-au cerut liderii lor, în cele din urmă revenind în curtea unității, unde au mai stat câteva ore. Liderii lor i-au informat că până luni va fi convocată o ședință a Consiliului de Administrație al unității în cadrul căreia se va lua decizia schimbării directorilor.
De asemenea, ortacilor li s-au promis prime de Crăciun de cel puțin 400 de lei, deși ei spun că sub 700 de lei nu vor accepta, iar azi ar urma să primească și tichetele de 100 de lei. În plus, ar urma să li se asigure și banii pentru echipamentele de protecția muncii și cele de lucru, în caz contrar ei promițând că vor reveni din nou în fața sediului unității și vor protesta până li se vor rezolva doleanțele. Ei au obținut din partea conducerii actuale și promisiunea că nu vor fi sancționați pentru întreruperea lucrului, dar și că nu vor suporta cheltuielile cu unele autobuze pe care le-au luat pentru a-i aduce la Petroșani. Situația rămâne însă destul de tensionată în Valea Jiului, ortacii spunând că niciodată nu au dus-o atât de greu, ei constatând că deși au tot fost dați afară și restructurați în fiecare an, banii alocați lor au devenit tot mai puțini, iar șefii au câștigat tot mai mult.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here