Protejarea copiilor de AH1N1 imposibilă în Gorj – Testul pentru depistarea gripei porcine inexistent în farmacii

308

farmacieTestul pentru depistarea gripei porcine se comercializează de curând şi pe piaţa farmaceutică din România.

Este produs în Statele Unite ale Americii şi se foloseşte cu succes în toate ţările din Europa. Mai multe familii tinere gorjene, în special cele cu posibilităţi materiale dar şi cu ieşiri dese în afara judeţului, au reuşit să cumpere pentru copii lor testul din oraşele mai mari ale ţării, în Gorj neexistând această posibilitate.

Farmaciştii nu au habar de existenţa testului, părinţii da
În farmaciile din Târgu Jiu testul nu există, fiind sceptici în vederea aprovizionării în Gorj cu un astfel de produs medical. „Nici nu am auzit de aşa ceva şi nu cred că vom primi. E prima dată când aud de acest test şi categoric nimeni nu a mai întrebat de el.” Cristina N., asistentă de farmacie a afirmat că: „au fost două întrebări la noi la farmacie, dar erau de genul „dacă există vreun test pentru a depista gripa porcină”. Teste nu avem. Sperăm că ne vor aduce.”
Cetăţenii oraşului sunt informaţi despre existenţa testului pentru depistarea gripei porcine, însă preţul acestuia li se pare uşor piperat. Andreea I. din Târgu-Jiu, mama a doi copii s-a arătat preocupată de subiectul gripei porcine şi spune că „este îngrijorător ce se întâmplă la nivel naţional cu această boală şi trăim cu teama de a nu apărea şi la noi vreun caz. În special pentru copii mi-e teamă. Mi-ar fi util testul, deşi mi se pare cam scump la 50 lei, dar măcar aş ştii dacă e o simplă răceală sau temuta gripă porcină. Faptul că în farmaciile din Târgu Jiu nu se găseşte, pe mine, personal, mă deranjează.”
Cum se face testul?
Testul este nedureros şi nu are reacţii adverse. Cu ajutorul unui tampon (care se introduce în nas timp de 1 minut) se recoltează secreţie nazală, apoi tamponul se pune într-un tub unde se află o soluţie specială, se agită usor, iar cu o pipetă amestecul este vărsat într-o casetă de testare (asemănătoare testului de sarcină) care ne arată rezultatul. E nevoie de trei picături; se aşteaptă absorbirea fiecărei picături, înainte de a o adăuga pe următoarea, iar caseta specială trebuie să fie aşezată pe o suprafaţă plană şi uscată. Rezultatul se va citi după 10 minute. Testul dă o valoare orientativă, testează influenţa virusurilor A, B şi AH1N1.
Cum se citeşte rezultatul?
După cele 10 minute, rezultatul poate fi citit, iar interpretarea se face astfel: la apariţia unei dungi roşii în partea stângă trebuie să ne păstrăm calmul, aceasta reprezintă testul de control. Atunci când apare şi cea de-a doua dungă în partea dreaptă înseamnă că suntem bolnavi de gripă porcină.
Atenţie! Testul se efectuează la temperatura camerei, adică undeva între 15 şi 30 grade Celsius. Rezultatul testului este unul orientativ, singurii în măsură să confirme cu certitudine existenţa virusului AH1N1 fiind medicii de la Institutul Cantacuzino.
Minodora SUCEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here