Propunere de logodnă – Între MĂIASTRA şi… ICR Oltenia

905

Acum, dacă tot s-a înfiinţat Filiala ICR Oltenia, cu sediul la Târgu Jiu şi program încă în curs de definitivare, hai să facem o propunere.
N-aş mai relua subiectul unor opinii critice ale subsemnatului ori ale altor curajoşi despre revista trimestrială de cultură portal-măiastra. Unele corecte, altele mai puţin. O publicaţie de mare ţinută, dar perfectibilă. Ce-aş vrea să spun, poate v-ar surprinde deşi ar merita măcar a fi luate în seamă.

Mie, unul, nu-mi sună prea bine denumirea Portal-MĂIASTRA, motiv pentru care aş prefera să mă refer numai la MĂIASTRA. Nu Măiastra lui Brâncuşi, ci MĂIASTRA ieşită din truda scriitorului Zenovie Cârlugea – Director de proiect. Normal, ea este editată de Centrul Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale Gorj şi Societatea de ştiinţe Filologice din România – Filiala Gorj, cu sprijinul Consiliului Judeţean Gorj. Ce-ar fi dacă, din acest an, având în vedere şi regionalizarea României, în urma căreia Regiunea Sud-Vest va reveni la mai vechea şi mult mai draga Oltenie de care aparţine şi Gorjul, superba MĂIASTRA să aibă printre editori şi ICR Oltenia?
Colegiul de redacţie îl are în frunte, meritat, pe acad. Ovidiu Drimba, iar în componenţă şi pe academicianul sârbo-vlah)tot român, dar din sudul Dunării) Adam Puslovic. Membru plin al Academiei Sârbe, dar şi membru de Onoare al Academiei Române.
Formula actuală a publicaţiei, cu 52 de pagini în format mai mare decât consacratul A3, bogăţia tematicii şi anvergura ce şi-a căpătat-o prin osârdia prof.dr. Zenovie Cârlugea, care face, de peste opt ani, o muncă de Sisif voluntar, dublată şi de voluntariatul cu care scriitorul Ion Cepoi conduce ICR Oltenia, plus colaboratorii şi ei neplătiţi mi-ar da dreptul să cred că propunerea ar putea fi acceptată.
Recunosc, nu m-am consultat nici cu prof.dr. Zenovie Cârlugea şi nici cu şeful ICR Oltenia, Ion Cepoi, amândoi membri titulari ai Uniunii Scriitorilor din România. Aş zice că, pe timp de criză, cultura şi literatura ar putea face paşi mari spre cititori. De aceea, fac această modestă propunere cu dorinţa de a fi măcar luată în discuţie.
Ion Predoşanu
P.S.
Despre consistentul număr 4 (33)-2012 al revistei, în fapt un hebdomadar, nu m-am exprimat mai pe îndelete şi pentru că apariţia sa pe piaţă a fost, de astă dată, niţel întârziată. Fiind lansată abia pe 15 ianuarie 2013, de Ziua Naţională a Culturii Române, în fapt Ziua de naştere a Poetului nepereche Mihai Eminescu (I. Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here