Proiectul drd. arhitect Maria Tîlvescu, realizat împreună cu Hadrian Stoian, în finala Concursului Internaţional Kaira Looro

1278

Doi arhitecţi gorjeni au bifat recent o nouă recunoaştere prin calificarea în finala Concursului de arhitectură Kaira Looro, din Senegal, organizat şi patronat de Kengo Kuma. Este vorba despre echipa compusă din Maria Tîlvescu şi Hadrian Stoian. Doi arhitecţi gorjeni au bifat recent o nouă recunoaştere prin calificarea în finala Concursului de arhitectură Kaira Looro, din Senegal, organizat şi patronat de Kengo Kuma. Este vorba despre echipa compusă din Maria Tîlvescu şi Hadrian Stoian.

Cu multă pasiune, şi la ediţia din acest an a Concursului Internaţional de arhitectură Kaira Looro, arhitecţii gorjeni Maria Tîlvescu şi Hadrian Stoian au reuşit să se numere printre finalişti, cu proiectul lor de „Centru Cultural în Sedhiou”. Echipa gorjenilor a fost singura din România care s-a calificat în finala acestei competiţii, după ce anul trecut, Maria Tîlvescu şi Hadrian Stoian şi-au adjudecat premiul al II-lea la Concursul Internaţional “Spaţiu Sacru” din Senegal. De asemenea, Maria Tîlvescu a obţinut anul acesta şi premiul II individual la Concursul Internaţional Sahara Eco House. Recenta recunoaştere prin proiectul finalist în cadrul Competiţiei Internaţionale de Arhitectură Cultural Center le-a adus Mariei Tîlvescu şi lui Hadrian Stoian un certificat de recunoaştere internaţională, emis de Kaira Looro, în parteneriat cu Departamentul de Arhitectură al Universităţii din Tokyo, Kengo Kuma & Asociaţii.

Despre proiectul gorjenilor…
“Am imaginat un spaţiu al armoniei, care oferă o diversitate de experienţe, unde comunitatea îşi poate împărtăşi cultura şi obiceiurile. Proiectul nostru poate fi realizat de comunitatea locală, folosind metode tradiţionale şi doar materiale bio-degradabile, precum pământul bătut sau lemnul. Intervenţia nu concurează cu peisajul, ci, dimpotrivă, celebrează Natura. Tranziţia de la arhitectură la peisaj este fluidă, firească. Porticul care înconjoară situl este o limită permeabilă şi discretă, materia sau aerul putând traversa liber spaţiul. Acesta este un loc de tranziţie sau un loc de răgaz, unde oamenii comunităţii pot interacţiona. Lumina inundă compoziţia şi este un element fundamental: odată cu călătoria soarelui pe boltă, spaţiul se înfăţişează în diferite ipostaze, prin mereu-schimbătoarele umbre aruncate pe pământ. Astfel, timpul este inclus în spaţiu. Pământul este atât anvelopanta, cât şi structura pentru volumul central: spaţiul destinat spectacolelor. Ceea ce este creat de om este umil: astfel, am ales să îngropăm parţial clădirea, dând impresia că aceasta se ridică din humă: pământ ridicându-se din pământ. Interiorul volumului este asemenea unui tărâm secret unde comunitatea îşi spune povestea. Tavanul este acoperit de lame din lemn, care se “aprind” sub lumina soarelui. Ele sunt o metaforă a măştilor africane, simbolizând strămoşii stând de veghe. Miezul din pământ bătut este înconjurat de pereţi groşi, străpunşi din loc în loc de nişe de dimensiuni variate, reprezentând spaţii de expunere. Alături de volumul central, în axul acestuia, se află un “martor” important: zona destinată educaţiei, care completează şi echilibrează compoziţia. Centrul Cultural propus îşi doreşte să fie un spaţiu de întâlnire, unde oamenii pot fi în acelaşi timp diferiţi, dar împreună, unde cultura locală are şansa de a fi transmisă mai departe şi conservată”, este prezentarea proiectului finalist elaborat de arhitecţii Maria Tîlvescu şi Hadrian Stoian. Maria Tîlvescu s-a născut la Târgu-Jiu, a urmat studiile liceale la Colegiul Naţional “Tudor Vladimirescu”, profilul mate-info intensiv. În perioada liceului, a fost o prezenţă constantă la numeroase concursuri, reprezentând judeţul Gorj la fazele naţionale ale olimpiadelor de limba şi literatura română. Ulterior, a absolvit Facultatea de Arhitectură din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti şi Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti. În prezent, Maria Tîlvescu este doctorandă a Universităţii de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu”, sub îndrumarea domnului profesor doctor arhitect Augustin Ioan.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here