Proiecte comunitare pe fonduri europene pentru 4 localităţi din Gorj

491

Fundația Terre des hommes și Fundația PACT au lansat două linii de finanțare în valoare de 61.200 lei, respectiv 108.000 lei pentru proiecte menite să implice direct cetățenii în dezvoltarea condițiilor de trai în comunitățile mici. De aceste fonduri se vor putea bucura şi patru localităţi de la nivelul judeţului nostru.

Ambele programe se adresează grupurilor de inițiativă constituite în 12 comunități participante în proiectul zefiR, derulat de un consorțiu de șapte organizații și co-finanțat printr-un grant din partea Elveției, prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Proiectul zefiR își propune să susțină incluziunea romilor și a altor minorități din 12 localități prin sprijinirea grupurilor locale și intervenții în domeniul educației, sănătății și a calității locuirii. Localităţile din judeţul nostru care vor fi incluse în aceste programe europene sunt Baia de Fier, Bumbești-Jiu, Polovragi și Târgu-Cărbunești. Acestora li se adaugă Caracal, Grădinari, Piatra Olt, Slatina (judeţul Olt) şi patru localităţi din Dolj, Amărăștii de Jos, Bârca, Filiași și Negoi.

Întâlniri cu autorităţile judeţene
Cei doi parteneri și Agenția de Dezvoltare Comunitară Împreună au prezentat aceste oportunități de finanțare și către autoritățile locale și județene, în cadrul a două întâlniri organizate săptămâna trecută, şi găzduite de Consiliile Judeţene Olt şi Gorj. După prezentarea programelor de finanțare, s-au discutat posibilitățile de cooperare în cadrul proiectelor de dezvoltare comunitară. Reprezentanții autorităților sunt deschiși să susțină și să co-finanțeze proiecte bazate pe nevoile identificate de grupurile locale de inițiativă.
“Aceste întâlniri sunt exemple importante de bună practică în domeniul incluziunii sociale a romilor. Astfel, s-a creat cadrul de implicare și colaborare între cetățeni și factorii de decizie și reprezentare a comunităților la nivel local și județean, pentru a găsi soluţii comune la probleme. Granturile sunt adresate unei categorii aparte de beneficiari, în condiţii facile. Se încurajează implicarea directă a celor defavorizaţi în soluţionarea problemelor proprii”, a declarat Irinel Ștefan, expert în dezvoltare comunitară și organizatorul întâlnirilor.

25 august, termen pentru cererile de finanţare
Un studiu realizat la începutul proiectului în comunitățile din judeţele Olt, Gorj şi Dolj, arată că 60% dintre familii au venituri lunare sub 300 de lei, incluzând peste 13% care nu au niciun venit. În runda 2014-2015 a programului PACT pentru COMUNITATE este alocată pentru finanțarea proiectelor din cele 12 comunități zefiR suma de 108.000 lei. Astfel, grupurile de inițiativă locală, formate din reprezentanți ai comunităților din proiect, pot accesa o microfinanțare de până la 9.000 lei pentru dezvoltarea unui mic proiect comunitar. Termenul limită pentru depunerea cererilor de finanțare este 25 august, ora 23:59. Proiectele vor dura între 4 și 8 luni, începând cu 1 octombrie 2014.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here