Proiectantul Dănilă: „Singurul meu interes este prezervarea Porţii Sărutului”

496

Dorin Dănilă, proiectantul lucrărilor de restaurare a Porţii Sărutului, a transmis presei gorjene un comunicat de presă în care şi-a propus să clarifice informaţiile vehiculate în legătură cu problemele apărute în cursul execuţiei proiectului. Acesta spune că singurul său interes este prezervarea în cele mai bune condiţii a unui monument istoric de importanţă majoră pentru România.

În comunicatul pe care l-a transmis jurnaliştilor, proiectantul Dănilă spune că nu ştie pe cine a deranjat şi că afirmaţiile sale au fost distorsionate. „Imposibilitatea să-mi exercit dreptul legal de proiectant, la recepţie, prin lipsa documentelor şi accesului la partea superioara a Porţii Sărutului, precum şi anumite aspecte legale privind modalitatea de modificare a unor cantităţi şi lucrări din proiect fără ştirea mea, au dus şi acestea la refuzul de a semna recepţia, dar evident sunt două lucruri separate”, a precizat Dănilă.
Dorin Dănilă mai spune că nu este vorba de un conflict personal sau politic. „Eu sunt restaurator şi singurul meu interes este prezervarea în cele mai bune condiţii a unui monument istoric de importanţă majoră pentru România. Mi-am făcut datoria morală de a semnala neregularităţile pe care le-am descoperit la faţa locului. Refuzul meu de a semna procesul verbal de recepţie a lucrărilor a fost legat de o serie întreagă de probleme pe care le-am constatat în relaţia proiectant – executant – diriginte de şantier. Această relaţie practic nu a existat pe parcursul lucrărilor, întrucât nu am fost convocat, conform legii, la începerea şi derularea acestei lucrări”, a menţionat proiectantul.

Confuzie între intervenţii
Dorin Dănilă a mai precizat în comunicatul de presă că există o confuzie între cele două tipuri de intervenţie: intervenţia din iulie – spălare cu pompa cu presiune, care a creat daune monumentului şi care nu a fost proiectată de Dănilă şi proiectul acestuia, avizat de Ministerul Culturii după aproximativ 1 an şi jumătate de studii, cercetări şi recomandări ale Comisiei de Componente Artistice, cu analize ştiinţifice făcute de cei mai importanţi experţi în domeniu, de la catedrele de Geologie şi Chimie de la UBB. Cele două intervenţii au avut executanţi diferiţi. Spălarea cu apă a avut loc în timpul intervenţiei din iulie.
„În cazul proiectului elaborat de mine, pe parcurs, executantul a generat anumite suplimentări, propuneri de modificare a proiectului fără ştirea mea (deşi erau obligaţi prin lege să mă consulte), mergând direct la Ministerul Culturii pentru a obţine aprobările.
În aceste condiţii, am fost solicitat de către Institutul Naţional al Patrimoniului cu 48 de ore înainte de finalizarea lucrărilor să întocmesc raportul de proiectare în vederea recepţiei la terminarea lucrărilor. Am cerut în scris documentele de execuţie necesare întocmirii acestui raport (fotografii din timpul execuţiei, jurnalul de şantier, lista lucrărilor efectuate etc.), care nu mi-au fost furnizate. M-am deplasat la Târgu Jiu şi am văzut parţial (deoarece la partea superioară nu a existat acces) rezultatele celor două intervenţii: zone cu schimbare cromatică, dislocări şi pronunţări de material litic datorate utilizării pompei cu jet de apă în luna iulie. Neprimind documente necesare efectuării recepţiei am refuzat să semnez procesul verbal”, se mai arată în comunicatul lui Dorin Dănilă.

Cine este Dorin Dănilă?
Dorin Dănilă este printre primii restauratori de piatră atestaţi din România de după 1989. Licenţiat al Facultăţii de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din Bucureşti, începând cu 1992 s-a specializat în restaurarea de piatră la Centrul European de Formare a Specialiştilor în Restaurare de la San Servolo, Veneţia, apoi la Şcoala de Înalte Studii de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu, specialitatea Restaurare Monumente Istorice şi Urbanism şi la Centrul de Formare al Restauratorilor de la Ministerul Culturii. A restaurat zeci de monumente importante; în anul 2000 i-a fost decernat premiul “Europa Nostra” pentru restaurarea Coloanei fără Sfârşit.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here