Proiect PNDL din Gorj, pe masa DNA. Decontări pentru pompe și conducte lipsă!

3008

Un proiect PNDL din Gorj a ajuns în atenția procurorilor de la Direcția Națională Anticorupție. Concret, este vorba despre o lucrare de canalizare menajeră din județ, la care Corpul de control al Ministerului Lucrărilor Publice și Dezvoltării a constatat lipsa pompelor și a conductelor care fuseseră trimise pentru decontare. „Este făcută sesizare către organele de anchetă. Am găsit lucrări neexecutate sau executate parțial și care au fost trimise spre decontare. În mandatul meu au fost oprite de la plată lucrări în valoare de peste 500 de milioane de lei”, a declarat ministrul Ion Ștefan.

Proiectele pe bani guvernamentali din toată țara, pentru care au fost trimise cereri de plată, au fost verificate, în teren, de către reprezentanți ai Inspecției de Stat în Construcții (ISC) și reprezentanți ai Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.
„Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) nu a fost controlat până în noiembrie 2019. S-au derulat miliarde de lei, bani publici, iar aceste contracte și aceste lucrări nu au fost controlate niciodată. De când am ajuns în fruntea ministerului, am format echipe mixte, din care fac parte membrii corpului de control al ministrului și angajații ISC. Cu aceștia am făcut controale pe teren”, a anunțat ministrul Ion Ștefan.
Toate constatările din teren au fost înaintate către organele de anchetă. Probleme au fost și la câteva proiecte din Gorj, pentru care au fost sistate plăți în valoare de câteva milioane de lei. Este cazul primăriilor din Prigoria, Bumbești-Jiu și Plopșoru. În principal, este vorba despre reabilitare de drumuri. În comuna Plopșoru s-au constatat însă deficiențe și în ceea ce privește decontarea lucrărilor pentru sistemul de canalizare apă menajeră din satele Olari, Plopșoru, Sărdănești și Văleni. Investiția se ridică la peste 11 milioane de lei, primăria cerând să-i fie decontată o factură de circa 750.000 de lei. Plata a fost însă respinsă.

Deconturi pentru lucrări fictive
Toate proiectele PNDL, suspecte de fraudă, au ajuns în atenția DNA. „Este făcută sesizare către organele de anchetă. Am găsit lucrări neexecutate sau executate parțial și care au fost trimise spre decontare. În mandatul meu au fost oprite de la plată lucrări în valoare de peste 500 de milioane de lei. Și astăzi (luni – n.r.), o echipă de la DNA a fost la minister pentru a ridica documente pentru a verifica diferite situații. De la preluarea mandatului, împreună cu inspectorii ISC, am controlat toate cererile de plată înaintate către Minister”, a mai anunțat ministrul Ștefan.
Acesta a oferit câteva exemple de „fraude”, pe listă fiind și Gorjul. „În județul Gorj, la un proiect de realizare a sistemului de canalizare și apă menajeră, Corpul de control a constatat lipsa pompelor și a conductelor care fuseseră trimise pentru decontare la Ministerul Dezvoltării. În județul Neamț, în două comune au existat proiecte de modernizare a drumurilor locale, comunale și sătești, în valoare de 8,4 milioane de lei și, respectiv, 5 milioane de lei, executate de aceeași firmă. Autoritățile locale au trimis pentru decontare facturi pentru lucrări care pur și simplu nu erau executate pe teren (acostamente și rigole), deși în facturi apăreau ca fiind realizate. Primarul a avizat cererile de decont. Într-o comună din județul Giurgiu, un proiect pentru asfaltare de peste 4 milioane de lei. Conform contractului, ar fi trebuit să avem un strat de 47 cm de nisip, strat de uzură și asfalt. Inspectorii au găsit dimensiunea stratului la mai puțin de jumătate”, a explicat Ion Ștefan. Ministrul Dezvoltării a mai spus că va declanșa un control intern la Inspectoratul de Stat în Construcții pentru a vedea de ce inspectorii ISC au avizat deconturile pentru lucrări fictive prin PNDL.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here