Proiect european de calificare profesională pentru 200 de şomeri

504

Municipiul Târgu-Jiu a fost gazda conferinței de deschidere a proiectului “Trans-FORMARE pentru ocupare în zonele miniere sau foste industrializate din regiunile Sud-Vest şi Vest”, proiect co-finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 – POSDRU/183/5.1/S/153180. Proiectul este implementat pe o durata de zece luni (25 februarie – 25 decembrie a.c.) de către Quando Project Consult SRL în parteneriat cu Fundația Centrul Roman pentru Intreprinderi Mici și Mijlocii și Instituto de Formacion Integral, Spania, fiind menit a îmbunătăți capacitatea de ocupare a persoanelor inactive și a șomerilor, în special a celor de lungă durată din regiunile de dezvoltare Sud-Vest şi Vest prin măsuri de ocupare cu caracter activ, preventiv, inovativ și flexibil pentru un număr de 200 de persoane. Necesitatea implementării acestui proiect derivă din problematica socio-economică specifică acestor regiuni, generată de creșterea ratei șomajului în zonele miniere sau foste industrializate, respectiv din județele Gorj, Vâlcea, Mehedinți și Hunedoara. Grupul țintă al proiectului îl constituie 200 de șomeri şi persoane inactive: 62 șomeri de lungă durată, 31 de femei, 20 de tineri, 11 persoane provin din alte categorii, 50 de șomeri au vârsta cuprinsă între 16 şi 24 de ani, 65 de şomeri au peste 45 de ani, iar 23 sunt persoane inactive.
Cei înscrişi beneficiază de servicii gratuite de orientare şi consiliere profesională. Dintre aceștia, 185 de persoane vor urma cursuri de formare pentru care se acordă subvenții, decont transport și servicii de catering, iar până la finalul proiectului, minimum 13 persoane își vor găsi un loc de muncă în termen de şase luni (inclusiv angajare în cadrul propriei afaceri deschise pe parcursul implementării proiectului), pentru care vor beneficia de consultanţă individualizată în afaceri. Pentru persoanele care finalizează cursurile şi obțin diplomă, se acordă următoarele subvenții: curs Antreprenoriat – cinci zile – 500 de lei; curs TIC – zece zile – 800 de lei; curs Manichiurist, Pedichiurist – 360 de ore – 360 de lei.
Persoanele care finalizează cursul de Antreprenoriat, vor elabora un plan de afaceri. Planurile de afaceri vot fi evaluate și pentru primele 13 clasate se acordă un premiu a câte 15 000 de lei, cu condiția demarării unei afaceri. Înscrierile se fac la sediul din Târgu-Jiu, str. Geneva nr. 11 sau preînscriere electronică, cu transmiterea documentelor scanate (CV, carte de identitate, certificat de naştere, certificat de căsătorie, act de studii, document de la ANAF că nu se realizează venituri de natură salarială sau de la AJOFM pentru cei care sunt înregistraţi ca şomeri) la adresa de email: proiecttransformare@gmail.com, urmând ca finalizarea dosarului de înscriere să se efectueze la întâlnirea cu expertul GT.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here