Programul Babeş – Papanicolau ucis din faşă, Gorjencele nu au beneficiat de testarea gratuită promisă

305
cabinet ginecologieMinisterul Sănătăţii anunţase, în toamna anului trecut, demararea programului de testare gratuită Babeş – Papanicolau. Până acum nicio femeie nu a efectuat gratuit testul. Gorjencele au fost private de acest program, întrucât au apărut neînţelegeri la medicii de familie.

Pentru programul de screening gratuit Babeş – Papanicolau, Ministerul Sănătăţii a alocat în 2009, 54 de milioane de lei. De acesta ar fi trebuit să beneficieze femeile cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin şi nici antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. În Gorj, ca şi în restul judeţelor, programul nu s-a derulat.
Paşi simpli, dar imposibil de urmat
Etapele pe care femeile trebui să le parcurgă pentru a fi testate gratuit erau foarte simple. Pacienta trebuia să se prezinte la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la prevenţia bolii. Tot aici se stabilea şi dacă se poate încadra în program. Apoi, medicul de familie informa pacienta şi o trimetea către un cabinet medical de specialitate obstetrică-ginecologie pentru consultaţie medicală de specialitate şi recoltare a probelor. Ulterior, materialul ar fi fost trimis către laboratoarele de analize, rezultatul testului fiind transmis înapoi la cabinetul medicului de familie pentru a fi prezentat pacientei. Pe cât de simplu, pe atât de imposibil de realizat. Motivul: medicii de familie nu au fost de acord cu condiţiile impuse de Ministerul Sănătăţii.
Mihai Moisescu: „Suntem profesionişti, nu poştaşi”
Preşedintele Colegiului Medicilor de Familie din Gorj, medicul Mihai Moisescu, susţine că „programul de testare gratuită Babeş-Papanicolau, în forma cum a fost conceput de Ministerul Sănătăţii, ne oferea nouă, medicilor de familie, rolul de poştaşi: să luăm pacientele, să le analizăm cazurile, să le trimitem la specialist, apoi să le chemăm iar la noi pentru rezultate. Suntem profesionişti, nu poştaşi! Nu puteam accepta aşa ceva. Plus că eram înfiorător de prost plătiţi. Mai mult, se punea problema medicilor de familie de la ţară. Acolo nu s-a făcut o informare a femeilor, ca să se asigure succesul programului”. Medicii de familie nu au fost de acord să se implice. Astfel, fiind indignaţi de banii puţini care le reveneau, dar şi de rolul pe care ar fi trebuit să-l aibă, aceştia au preferat să răspundă negativ iniţiativei Ministerului Sănătăţii.
„Program ucis din faşă”
consultatie medicProblema banilor este susţinută şi de Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Gorj. „A fost un program ucis din faşă. Suma alocată de Ministerul Sănătăţii pentru derularea programului de screening Babeş-Papanicolau a fost mult prea mică pentru realizarea testelor. Acest fapt i-a determinat pe medicii de familie să nu-şi depună dosarele pentru campanie”, ne-a declarat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al ASP Gorj. Totuşi, gorjencele puteau să-şi facă testarea gratuită. „Oricum, testele erau şi sunt gratuite pentru femeile care merg la medicul de familie şi cer o trimitere către Ginecologie”, a completat Elena Piţian.
Unde sunt, totuşi, banii!?
Cum, necum, programul nu a apucat să se deruleze. Ce s-a întâmplat totuşi cu banii pe care Ministerul Sănătăţii spunea că i-a alocat pentru testarea gratuită Babeş-Papanicolau?! … gurile rele susţin că aceşti bani ar fi fost redirecţionaţi spre gripa porcină, care a acaparat atenţia şi interesul tuturor, de la autorităţi, la oameni simpli. Adevărul este, probabil, undeva la mijloc…
Minodora SUCEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here