
Majoritatea managerilor deja au realizat şedinţe cu profesorii, multe dintre cadre însă refuză să semneze.
Bugetul de salarii trebuie diminuat cu 15,5% în învăţământ, acest lucru fiind cât se poate de concret. Ceea ce nu este clar este felul în care aceste economii se vor realiza. Ministerul trimite note peste note Inspectoratului Şcolar Judeţean care, la rândul său, trimite ordine peste ordine directorilor de şcoli. Noua găselniţă este obligarea directorilor de a convinge, într-un fel sau altul, profesorii să semneze cum că sunt de acord să intre în concediu fără plată. Discuţia dintre conducerea IŞJ şi managerii şcolilor a avut loc, însă, cu uşile închise, departe de ochii curioşilor şi în cel mai discret mod cu putinţă, fiind una „amicală”, pentru că nu se poate vorbi nici pe departe de un caracter legal. Câteva unităţii şcolare din Târgu – Jiu au aderat, mai de voie, mai de nevoie, la această măsură, la Liceul nr. 5 şi la Clubul Sportiv Şcolar cadrele didactice semnând listele cu pricina.
“Nu semnăm”

Vacanţă prelungită cu o săptămână
Săptămâna trecută, printr-o notă venită de la Minister, conducerile şcolilor din Gorj erau anunţate că nu au voie să modifice în vreun fel programul elevilor. Zilele trecute, MECI a revenit asupra deciziei şi îi obligă pe copii să intre cu o săptămână mai devreme în vacanţă, pentru ca, pentru cele cinci zile, să nu îi plătească pe profesori. Ce-a de a şasea zi considerată de concediu fără plată este ziua de luni, 30 noiembrie, când elevii vor sta acasă. Potrivit aceleiaşi note, materia pierdută va fi recuperată pe parcurs, în timpul orelor de program. Totuşi, sindicaliştii spun că în acest an au fost deja luate măsuri de austeritate bugetară în învăţământ, prin reduceri de posturi, neacordarea premiului de 2%, neplata orelor de educaţie fizică în învăţământul primar care acum nu mai sunt efectuate de profesor de specialitate ci de învăţător, precum şi neacordarea celor 100 de euro pentru cărţi sau banii pentru programe educaţionale pe suport electronic.
Toţi bugetarii sunt afectaţi de „vacanţele” obligatorii
Zilele de concediu vor afecta toate categoriile de bugetari. Astfel, un învăţător sau un educator care în prezent primeşte un salariu de 600 de lei, pentru lunile noiembrie şi decembrie va primi 492 de lei. Un profesor debutant, de la 700 de lei va ajunge la 574 de lei tocmai în pragul sărbătorilor în timp ce un profesor cu experienţă, de la un venit de 1 250 – 2 200 lei lunar, ajunge la 1 025 – 1804 lei. Nici în sănătate nu stau lucrurile mai bine, astfel că un medic rezident va primi, la sfârşitul lunii, 738 de lei în loc de 900, iar un medic primar între 1 394 şi 1 886, în loc de 1 700 – 2 300 lei. Un agent de poliţie va primi, în medie, cu 400 lei mai puţin, ajungând de la un salariu cuprins între 1 400 lei şi 1 800 lei, la un venit de 1 148 – 1 476 lei.
Dorina Cioplea