Profesorii îşi vor înapoi cei 25% din salarii – Câştigă în instanţă, dar nu îşi primesc banii

501

DSCN1496Profesorii mor cu legea în mână, aceasta este concluzia la care au ajuns liderii de sindicat şi nu numai. Toate cadrele didactice care au câştigat până acum zeci şi sute de procese în instanţă, în speranţa de a-şi recupera drepturile salariale tăiate fără drept, au rămas cu hotărârile judecătoreşti dar nu au văzut nici un ban.

Potrivil liderului Sindicatelor din Învăţământ Gorj, Vasile Mija, aşa se va întâmpla şi în cazul proceselor înaintate din cauza tăierii celor 25% din salarii.

Pentru toate drepturile salariale şi nu numai de care au fost lipsiţi profesorii şi personalul auxiliar au fost realizate procese colective, aceştia au acţionat în instanţă şi nu de puţine ori, după o luptă lungă mija 2şi dură, au reuşit să obţină hotărâri judecătoreşi favorabile. Din păcate, însă, nici un dascăl nu se poate lăuda că a intrat în posesia vreunui leu din sumele care i se cuveneau. Fie că este vorba despre bani de navetă, cei 100 de euro pentru cărţi sau multe alte drepturi pe care profesorii nu le-au mai primit, acestea au fost câştigate şi totuşi nu. „Avem restanţe de la procesele trecute. Ni s-a dat câştig de cauză dar nu am fost puşi în posesie pentru că Guvernul a dat fie ordonanţa 71/2009, fie 45/2010 şi tot nu ne-am primit banii”, a declarat Vasile Mija, liderul de sindicat. Acesta spune că probabil la fel se va întâmpla şi cu procesele deschise pentru recuperarea celor 25% tăiaţi din salarii, în vara aceasta.

„Când luăm banii?”

Profesorii nu sunt singura categorie de bugetari care au ales să îşi facă dreptate în instanţă. Singura diferenţă este că nu se mai acceptă procesele colective. „Acum acceptă doar procese individuale. Într-un fel ne-a mai uşurat nouă munca dar aşa nu mai am o situaţie clară a celor care au ales să dea în judecată. Cert este, însă, că aproape toţi au făcut acest lucru. Vom avea câştig de cauză, nu se pune problema aşa. Problema adevărată este dacă şi când vom lua banii”, a spus Mija. Acesta spune că este doar o chestiune de timp câştigarea în instanţă şi că, din câte ştie, există semnale că o mică parte din procese a fost deja câştigată. De aici până la a intra, însă, în posesia banilor este o cale lungă şi întortocheată.

Dorina Cioplea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here