Profesorii gorjeni, mai bine pregătiţi printr-un proiect educaţional

497

DSC00377Judeţul Gorj are nevoie de cadre didactice mult mai competente. Cel puţin aceasta este părerea inspectorului şcolar general Iustin Paralescu, care este coordonatorul unui proiect realizat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba. În cadrul proiectului, care se va desfăşura pe parcursul a trei ani, profesorii gorjeni vor fi pregătiţi pentru a realiza mai bine actul educaţional.

„Competenţe crescute pentru cadrele didactice” este un proiect care are ca scop formarea a cinci mii de profesori din judeţele Gorj şi Alba. Cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, acest proiect are ca scop formarea a cinci mii de profesori din Gorj şi Alba. „Este vorba despre un proiect, beneficiari fiind Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj, ca partener. Astăzi (n.r. – ieri) a avut loc lansarea acestui proiect în judeţul Gorj, a fost o lansare şi în judeţul Alba. Proiectul îşi propune formarea a cinci mii de cadre didactice din cele două judeţe. Această formare se face prin şapte module, care vor fi acreditate”, a declarat Iustin Paralescu, inspectorul şcolar general din Gorj. În cadrul celor şapte module vor fi formaţi 100 de profesori din judeţul nostru care, la rândul lor, îi vor forma pe ceilalţi profesori implicaţi. „Vom avea cam 100 de formatori. Aceştia şi-au depus CV-urile şi au fost selectaţi de echipa de la Inspectorat şi de la Casa Corpului Didactic. Proiectul se desfăşoară până în 2013, dar suntem în etapa de acreditare a acelor module, după care urmează formarea formatorilor şi etapa efectivă de formare a profesorilor”, a mai spus Paralescu.

„Avem nevoie de cadre bine pregătite”

Acest proiect îşi găseşte motivaţia în starea actuală a învăţământului gorjean, în care tot mai mulţi elevi au rezultate proaste iar profesorii nu reuşesc să facă performanţă cu aceştia. „Urmărim îmbunătăţirea calităţii predării a acestor cadre didactice având în vedere, printre altele, şi faptul că la testele naţionale, din păcate, nu ocupăm locuri fruntaşe. Întotdeauna este nevoie de cadre bine pregătite şi investiţia în resursele umane este primordială. S-au văzut şi rezultatele de la Bacalaureat. Chiar este nevoie de formare. S-a făcut şi se face şi o analiză în acest sens”, a adăugat inspectorul şcolar general din Gorj. Potrivit lui Marcel Stan, inspectorul şcolar general din Alba, proiectul este absolut necesar şi în judeţul său, cu atât mai mult cu cât ei sunt cei care l-au iniţiat. „De exemplu, la nivelul judeţului Alba, făcând un sondaj la nivelul creditelor pe care le deţin colegii în prezent, peste 75% din cadrele didactice au sub 30 de credite, ceea ce înseamnă foarte puţin şi am aflat că jumătate din cadrele didactice au credite zero. Acest demers e necesar pentru a suplini o zonă pe care ministerul probabil nu o poate acoperi în prezent atât din punct de vedere financiar cât şi ca demers. Proiectul se adresează cadrelor didactice din cele două judeţe pentru formarea a peste cinci mii de profesori, cu fonduri importante, de aproape 15 milioane de euro, pe parcursul a trei ani de zile”, a declarat Marcel Stan.

Lacune pe băncile facultăţilor

Proiectul a fost lansat în ambele judeţe urmând perioada în care toate cele şapte module vor fi acreditate. Ulterior, va începe etapa a doua şi anume formarea formatorilor. În fiecare judeţ 100 de cadre didactice vor învăţa cum trebuie să îşi formeze colegii profesori astfel încât sistemul educaţional să beneficieze de o schimbare majoră şi foarte necesară. Ulterior, prin intermediul celor şapte module se va lucra la toate laturile şi aspectele pe care un profesor trebuie să le stăpânească bine şi cărora, în opinia lui Marcel Stan, nu li se dă suficientă atenţie în facultăţi şi universităţi, adică în procesul de formare al cadrelor didactice. La lansarea evenimentului au participat profesori şi directori de şcoli din judeţul nostru, inspectori din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, dar şi o delegaţie din judeţul Alba, condusă de Marcel Stan, inspectorul şcolar general.

Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here