Profesoara Ciochină: „Pregătesc la S.P.A. elevi din mai multe judeţe”

375

La cei 27 de ani ai săi, Liliana Ciochină Neoagă a acumulat suficientă experienţă de viaţă pentru a le putea insufla elevilor săi dragostea pentru cântecul popular. De cinci ani, Liliana este profesor de canto la Şcoala Populară de Artă (SPA) din Târgu-Jiu şi încearcă să cultive talentul elevilor pe care-i pregăteşte, cu aceeaşi pasiune şi dedicare de care a dat dovadă şi profesoara ei, Cornelia Cotan, considerată de Liliana Ciochină Neoagă drept un model. Concomitent cu activitatea de profesor, Liliana are în lucru şi un album de muzică populară în care pune mult suflet şi speră să fie unul de calitate, de care să fie mândră.

Reporter: Când ai descoperit cântecul popular?
Liliana Ciochină:
Am descoperit cântecul popular de când eram foarte mică. Mi-a plăcut să cânt dintotdeauna. Am avut susţinere din partea părinţilor şi bunicilor, care mereu îmi spuneau: „Ţi-a dat Dumnezeu un talent şi trebuie să profiţi de el!”.
Rep.: Părinţii sunt cei care au descoperit că ai acest talent?
L.C.:
Da, bineînţeles, părinţii l-au descoperit. În momentul în care un copil este mic şi începe să cânte pe acasă, părinţii îşi dau seama dacă se poate face ceva sau nu.
Rep.: Cum ai prelucrat şi cultivat acest talent?
L.C.:
Nu mai ştiu sigur cam pe la ce vârstă m-am înscris la Clubul Elevilor, unde i-am avut profesori pe domnul Dumitru Pasăre şi pe domnul Marcel Trăistaru. Am lucrat acolo până am terminat liceul. M-am înscris şi la Liceul de Muzică, unde am lucrat cu domnul Stelian Florescu şi cu doamna Nicoleta Lăcătuşu, profesori foarte buni, care m-au învăţat foarte multe lucruri şi cărora le mulţumesc.
Rep.: Actualmente eşti profesor…?
L.C.:
În prezent sunt profesor de canto la Şcoala Populară de Artă. Îmi place această meserie!
Rep.: Cum sunt elevii?
L.C.:
Sunt şi elevi care au ce căuta aici şi sunt şi elevi care nu au ce căuta aici. Dacă nu este talent, se poate lucra o viaţă întreagă şi nu se ajunge niciunde.
Rep.: Cum este o zi din viaţa Lilianei Ciochină Neoagă?
L.C.:
De dimineaţă sunt la serviciu, cu elevii, după care, restul timpului îl petrec acasă, cu familia.
Rep.: Familia te susţine?
L.C.:
Dintotdeauna m-a susţinut familia şi continuă să mă susţină, chiar şi atunci când sunt plecată de acasă mai multe zile, în spectacole. Familia mea mă susţine în tot ceea ce fac.
Rep.: Care sunt cele mai importante festivaluri şi spectacole la care ai participat?
L.C.:
Sunt multe, dar aş menţiona spectacolele din cadrul festivalului „Maria Lătăreţu”, la care am participat de câţiva ani încoace; în fiecare an am participat cu orchestra Ansamblului Maria Lătăreţu al Şcolii Populare de Artă. În rest, am fost la spectacole în toată ţara.
Rep.: Cu ce profesor ai lucrat aici, la Şcoala Populară de Artă?
L.C.:
Am lucrat cu doamna Cornelia Cotan, care mi-a fost profesor de canto şi mentor în acelaşi timp; un om extraordinar, un om de la care am avut de învăţat foarte multe lucruri pe care le înveţi ca de la o mamă. Mi-a rămas în suflet şi o să-i fiu recunoscătoare pentru tot ceea ce mi-a oferit. A fost un model demn de urmat.
Rep.: Te comporţi cu elevii la fel cum se comporta dumneaei cu tine?
L.C.:
Da, încerc pe cât se poate, pentru că mie îmi plăceau orele şi când veneam să lucrez cu doamna Cornelia Cotan îmi plăcea la nebunie. De aceea şi eu încerc să-i fac pe elevi să se simtă bine la oră. Când eşti obligat să faci ceva nu iese cum ar trebui, dar când faci de drag ceva, rezultatele sunt pe măsură. Eu sunt de părere că în tot ceea ce faci trebuie să pui suflet.
Rep.: Ai avut elevi care au venit la canto doar pentru că erau forţaţi de părinţi?
L.C.:
Am avut şi nu a existat niciun rezultat cu acei elevi. Este ca şi cum m-ai pune pe mine să fac ceva ce nu-mi place, de exemplu să spăl geamuri şi le spăl pentru că trebuie, nu pentru că mi-e drag. Am elevi care ajung la mine şi îmi spun că lor le place alt gen de muzică dar că au ajuns aici pentru ca aşa vor mama şi tata sau pentru că se câştigă mulţi bani.
Rep.: Din experienţa de profesor, în cât timp îţi dai seama dacă un elev are talent sau nu?
L.C.:
De la prima întâlnire, de la prima oră. Un copil talentat se vede!
Rep.: Cât timp exersează un copil care este înscris la canto?
L.C.:
O oră pe săptămână vine fiecare copil aici, la Şcoala Populară de Artă.
Rep.: Se mai pot face înscrieri pentru ore de canto?
L.C.:
Sigur că da. Îi aşteptăm cu mare drag pe cei care doresc să vină la noi. Avem elevi şi din Mehedinţi, Vâlcea, Dolj. Cine vrea să vină, să vină cu încredere. Noi îi aşteptăm pe toţi cu drag!
Rep.: Ce pregăteşti pentru viitor, în plan profesional?
L.C.:
Pentru viitor lucrez la un album. Deja am făcut câteva piese, dar nu ştiu când va fi gata albumul pentru că sunt pretenţioasă şi vreau să fie totul bine pus la punct, aşa cum îmi doresc eu. Creez în funcţie de starea mea pentru că ştii cum e, astăzi îţi place ceva, iar mâine să nu mai fie la aceeaşi intensitate şi să fii nevoit să revii.
A consemnat Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here