Produsele cosmetice şi conţinutul lor în substanţe nocive

705

prod cosmeticeFoarte multe afecţiuni produse datorită utilizării produselor cosmetice sunt raportate în fiecare an în SUA. Reclamaţiile sunt făcute la pasta de dinţi, şampoane, cremele de corp, înălbitorii, balsamurile de rufe, produsele de machiaj, parfumurile…şi lista poate continua.

Există o serie de substanţe ce pot declanşa boli grave precum cancer, alergii, malformaţii congenitale şi iritaţii ale ochilor.

O parte dintre substanţele dăunătoare nu produc imediat efecte secundare, dar se depozitează în organism sub formă de toxine care se vor manifesta în timp. În SUA rezultatul unui studiu a constat în prezenţa de dioxan – o substanţă care produce cancer şi destul de toxică – în foarte multe din şampoanele destinate bebeluşilor. Conform aceluiaşi studiu se pare că manichiuristele şi coafezele prezintă un risc mult mai mare de a dezvolta cancer decât ceilalţi oameni în general, datorită expunerii frecvente la produsele cosmetice.

Dar iată ce substanţe nu sunt conţinute de cosmeticele naturale:

– emulsifianţi, edulcoranţi, lianţi sintetici;

– cortizon, gudroane, antibiotice, steroizi, fosfaţi;

– vopsele, coloranţi, aromatizanţi;

– uleiuri minerale, parafină, lanolină, vaselină, copolimeri;

– alcool, formaldehidă, acetonă;

– conservanţi, paraben, uree, propilenglicol;

– lauril sulfat de sodiu, lauril eter sulfat de amoniu;

De asemenea aveţi grijă la uleiurile minerale care se găsesc în produsele cosmetice obişnuite, de natură petrochimică; de asemenea feriţi-vă de produsele cosmetice care au în componenţa lor gliceril stearat, cetil-alcool, hidroximetil celuloza – un emulsifiant artificial sau dibutil falat, un aromatizant de care trebuie să staţi departe. Luând în considerare ponderea destul de mare a ingredientelor potenţial periculoase pentru sănătate pe care cosmeticele obişnuite le conţin, chiar dacă nu aţi luat încă hotărârea de a folosi doar cosmetice naturale, e bine să studiaţi cu mare grijă etichetele de ingrediente ale produselor cosmetice înainte de a achiziţiona produsul.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here