Produse sănătoase şi în magazine

435

ingrediente sanatoaseDacă despre parizer am aflat câte ceva, ei bine asta nu înseamnă că toate alimentele din magazine sunt nocive organismului: aşa cum sunt şi alimente proaste, există şi alegeri care nu prezintă riscuri şi ar putea fi alegerea potrivită.

Dar care sunt acele preparate din comerţ cărora le putem spune “Da”? În continuare, discutăm doar despre acele preparate pe care le putem găsi în aproape toate magazinele, dar nu punem în discuţie alimentele din magazinele bio (salam, crenvurşti bio etc.). Se ştie despre alimentele bio că sunt sănătoase, iar magazinele bio sunt în număr destul de mic şi scumpe.

Peştele marinat – în general acesta nu are în compoziţia sa conservanţi sintetici, nici alţi aditivi. Este un aliment sănătos, dar nu este recomandat în cantităţi mari (oţetul în cantitate prea mare poate face rău ficatului şi stomacului).

Lactatele cu grăsimi puţine: lapte, iaurt, lapte bătut, sana, chefir, brânza dulce de vaci, caş, urda. Sunt anumiţi specialişti care afirmă că o parte dintre iaurturile care se găsesc în magazin ar putea fi dăunătoare dacă se consumă pe perioadă îndelungată, din cauza anumitor bacterii folosite la fabricarea lor. Dar până la ora actuală nu există studii care să dovedească posibilele efecte dăunătoare ale iaurtului. De asemenea, iaurtul are în componenţa sa nutrienţi şi microelemente cu rol benefic organismului: proteine de calitate superioară, vitamine (cele din grupa B, vitamina D), minerale (în special calciu).

Lactatele se vor consuma în cantităţi moderate: chiar dacă optaţi pentru conţinut scăzut de grăsimi, ele se depozitează în organism şi cresc nivelul de colesterol.

Legumele la conservă – sunt anumite tipuri care au aditivi, dar sunt şi altele care nu au aditivi. Aruncaţi o privire pe etichetă! Ei bine aici există anumite preparate din comerţ care nu se consumă ca atare ci în urma unei pregătiri minime.

Pastele şi sucurile de roşii. Nu toate produsele de acest gen sunt atât de benefice organismului. Studiaţi bine eticheta, sunt şi produse care nu au conservanţi (pe care să le alegeţi).

Peştele la conservă, dar aici trebuie spus că specialiştii îl recomadă a se consuma în cantităţi mici, iar dacă este în sos de ulei, trebuie aruncată o parte din acesta. Peştele la conservă, în schimb, conţine prea multă sare iar dacă este în ulei, depinde ce tip de ulei este folosit (chiar şi peştele tomat conţine uneori foarte mult ulei). Dar trebuie spus că în cantităţi mici nu este nociv organismului. Indicat ar fi să alegeţi conserve de peşte în suc propriu.

Laptele de soia, dar numai dacă soia din care a rezultat să fie bio – nemodificată genetic. Acest lucru ar trebui să fie trecut pe etichetă.

Sunt şi preparate de calitate care au ca ingredient principal carnea – anumite tipuri de muşchi. Problema este că nu ştiţi exact ce conţin, cu excepţia cărnii, anumite sortimente de muşchi preparat. Pentru binele sănătăţii noastre se recomandă a fi consumate cât mai rar astfel de specialităţi şi să nu faceţi greşeala de a alege produsele cele mai ieftine.

În ceea ce priveşte mâncarea gătită care se găseşte pe rafturile anumitor magazine, recomandarea anumitor specialişti este de a nu alege această soluţie. În mare parte, astfel de mâncăruri sunt pline de aditivi (deci nu ne mai rămâne decât să consumăm mâncarea noastră pregătiră acasă, chiar dacă pierdem mai mult timp pentru prepararea ei).

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here