Producătorii de lapte, din zonele defavorizate, primesc sprijin financiar

372

producator lapteAgenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj deschide luni sesiunea de depunere a dosarelor pentru ajutorul acordat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) producătorilor de lapte de vacă din zonele defavorizate ale judeţului.

De acest sprijin financiar pot beneficia crescătorii de vaci de lapte, persoane juridice şi/sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale constituite potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 44/2008. Persoanele fizice neautorizate, potrivit actului normativ menţionat anterior, pot depune cererea, cu obligaţia să se autorizeze şi să depună copie de pe certificatul de înregistrare la Registrul Judeţean al Comerţului până la data de 25.10.2010.

„Joi am primit schemele de lucru şi toate ghidurile, iar de luni aşteptăm fermierii la Centrul Judeţean să vină cu dosarele. Acestea nu se pot depune decât la noi, nu şi la centrele locale din judeţ. Solicitanţii trebuie să aibă paşapoarte de la Registrul Naţional al Exploataţiilor, să aibă cotă de lapte, iar numărul de vaci să fie menţinut în exploataţie pe durata schemei de acordare a banilor”, a declarat Mirela Şerbu, purtător de cuvânt al APIA Gorj.

16 localităţi incluse în program

Programul se adresează zonelor defavorizate din judeţul nostru, fie ele din zona de sub munte, fie defavorizate de condiţiile specifice de mediu. „Îşi pot depune dosarele fermierii care aduc toată documentaţia prevăzută de lege, dar şi care sunt din următoarele localităţi: Novaci, Baia de Fier, Crasna, Muşeteşti, Polovragi, Bumbeşti-Jiu, Peştişani, Runcu, Schela, Stăneşti, Tismana şi adeş, acestea făcând parte din zona de sub munte. În schemă sunt incluse şi localităţile Mătăsari, Bolboşi, Borăscu, Ciuperceni, Negomir, acestea apărând ca zone defavorizate datorită condiţiilor specifice”, a precizat purtătoarea de cuvânt. Se pot înscrie fermierii care au minim două şi maxim 15 vaci de lapte.

Valoarea maximă a ajutorului specific pe cap de vacă de lapte este de 100 de euro şi se calculează după finalizarea verificărilor, prin raportarea numărului de animale eligibile la plafonul de 22.447.205 euro, aferent la nivel naţional acestei forme de sprijin.

Mirela Şerbu a precizat faptul că acesta este primul an când se acordă acest gen de ajutor financiar pentru producătorii de lapte din localităţile defavorizate ale judeţului. Nerespectarea condiţiilor de eligibilitate prevăzute pentru acordarea ajutorului specific poate atrage, după caz, reducerea sau chiar excluderea de la plată, respectiv penalităţi sau sancţiuni multianuale.

Reprezentanta APIA Gorj a mai spus faptul că exploataţiile trebuie să fie localizate în zonele defavorizate stabilite prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here