Procurorul stagiar “corigent” de la Parchetul Cărbuneşti, eliberat din funcţie

1564

Un procuror stagiar de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Cărbuneşti a fost eliberat din funcţie din cauza faptului că a picat examenul de capacitate al magistraţilor stagiari, în două sesiuni consecutive. Soarta procurorului Dumitru Claudiu Cazan a fost decisă în ultima şedinţă a Consiliului Superior al Magistraturii.

După încheierea perioadei de stagiu, judecătorii şi procurorii stagiari sunt obligaţi să se prezinte la examenul de capacitate. În cazul în care judecătorul stagiar sau procurorul stagiar este respins la examenul de capacitate, el este obligat să se prezinte la sesiunea următoare. Lipsa nejustificată de la examenul de capacitate sau respingerea candidatului la două sesiuni atrage pierderea calităţii de judecător stagiar sau de procuror stagiar. În această situaţie, judecătorul sau procurorul stagiar este obligat să restituie bursa de auditor de justiţie şi cheltuielile de şcolarizare efectuate pentru formarea sa profesională. În ultima şedinţă, plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât eliberarea din funcţie a lui Dumitru Claudiu Cazan, procuror stagiar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Cărbuneşti, acesta fiind declarat respins la două sesiuni consecutive ale examenului de capacitate. Acest examen presupune verificarea cunoştinţelor teoretice şi practice, prin probe scrise şi orale. Probele scrise presupun lucrări cu subiecte distincte, pentru judecători şi procurori, inclusiv soluţionarea unei speţe şi redactarea de lucrări cu caracter practic, în funcţie de specificul activităţii candidaţilor, la materiile drept civil, drept procesual civil, drept penal şi drept procesual penal. Probele orale se susţin la următoarele materii: fundamentele constituţionale ale statului de drept, instituţiile de bază (din: dreptul civil, dreptul procesual civil, dreptul penal şi dreptul procesual penal), organizarea judiciară şi Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor. Pentru a promova examenul, candidaţii trebuie să obţină cel puţin media 7, cu condiţia ca notele să nu fie mai mici de 5. În 2014, Dumitru Claudiu Cazan a picat examenul de capacitate cu media generală 5,97, iar anul acesta a obţinut probele scrise note de 6,20 (drept civil), 9,57 (drept procesual civil), 4,27 (drept penal) şi 2,50 (drept procesual penal).

Patru candidaţi promovaţi anul acesta
Reamintim că, anul acesta au reuşit să promoveze examenul de capacitate patru magistraţi stagiari din Gorj, judecătorii Căprărin Andreea, de la Judecătoria Novaci, Cojocaru Elena-Andra, de la Judecătoria Târgu-Cărbuneşti, şi Puchiu Simona-Elena, de la Judecătoria Târgu-Jiu, şi procurorul Dăianu Alexandru-Mădălin, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Novaci. Judecătoarea Căprărin Andreea a promovat examenul cu media 8.974, obţinând următoarele note: 9.12 şi 9.53 la drept civil (scris şi oral), 7.90 şi 9.58 la drept procesual civil (scris şi oral), 9.50 şi 10 la drept penal (scris şi oral), 8.45 şi 8.25 la drept procesual penal, 8.41 la fundamentele constituţionale ale statului de drept şi 9.00 la organizare judiciară. Judecătoarea Puchiu Simona a promovat examenul cu media 9.510, obţinând următoarele note: 9.27 şi 9.85 la drept civil, 9.75 şi 9.50 la drept procesual civil, 9.70 şi 10 la drept penal, 8.60 şi 8.50 la drept procesual penal, 10 la fundamentele constituţionale ale statului de drept şi 9.93 la organizare judiciară. Judecătoarea Cojocaru Elena-Andra a promovat examenul cu media 9.247, obţinând următoarele note: 8.45 şi 9.86 la drept civil, 9.80 şi 9.76 la drept procesual civil, 8.80 şi 9.96 la drept penal, 7.60 şi 8.83 la drept procesual penal, 9.75 la fundamentele constituţionale ale statului de drept şi 9.66 la organizare judiciară. Procurorul Dăianu Alexandru Mădălin a obţinut media 8.135 şi următoarele note: 5 şi 9.90 la drept civil, 9.95 şi 8.66 la drept procesual civil, 5.62 şi 8.06 la drept penal, 7.35 şi 10 la drept procesual penal, 8.80 la fundamentele constituţionale ale statului de drept şi 8.01 la organizare judiciară.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here