Probleme pentru zeci de beneficiari de venit minim garantat din Gorj

532

Mai mulţi beneficiari de venit minim garantat din judeţul nostru au fost depistaţi de inspectorii din cadrul Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Gorj ca încasând aceste beneficii într-o perioadă în care încasau şi venituri nedeclarate.

Potrivit Vioricăi Roşianu, director executiv al AJPIS Gorj, la nivelul judeţului nostru erau în plată la finele lunii septembrie un număr mediu de 4.571 de familii şi persoane singure beneficiare de ajutor social acordat conform Legii 416/2011 privind venitul minim garantat, sumele plătite pentru perioada 1 ianuarie 2014 – 30 septembrie 2014 fiind de 8.751.965 lei. “În urma verificărilor efectuate de inspectorii noştri sociali în cadrul Campaniei tematice de control privind venitul minim garantat, desfăşurată în perioada primului semestru din acest an, au fost identificaţi beneficiari care au realizat venituri pe care nu le-au declarat în vederea luării în calcul la stabilirea cuantumului ajutorului social. Ca urmare a controalelor efectuate, au fost stabilite debite pentru un număr de 27 de beneficiari în cuantum total de 24.575 lei”, a declarat directoarea AJPIS Gorj.
O altă situaţie cu care se confruntă inspectorii AJPIS Gorj vizează obligaţia angajatorului de a notifica în termen de cinci zile AJPIS despre reluarea activităţii persoanei care s-a aflat în concediu de creştere a copilului şi automat scoaterea din plată.

41 de familii aveau mii de lei în conturi
De asemenea, există şi familii din judeţul nostru care au declarat că sunt săraci pentru a încasa anumite prestaţii sociale, precum venit minim garantat ori alocaţii pentru susţinerea familiei. Nu mai puţin de 41 de familii din Gorj au declarat pe propria răspundere că nu deţin venituri mai mari de 30 milioane lei vechi, fraudând astfel statul.
“Potrivit prevederilor Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, dreptul la ajutor social încetează prin dispoziţia primarului şi în cazul în care beneficiarii nu mai îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege, respectiv venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure depăşeşte nivelul lunar al venitului minim garantat, prevăzut la art. 4., alin. 1 din lege, transformat în lei. În urma verificărilor efectuate, au fost identificate un număr de 41 de familii beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei care aveau depozite mai mari de 3.000 de lei, pe care nu le-au declarat, suma încasată necuvenit de acestea fiind de 41.055 lei”, a mai spus directoarea AJPIS, Viorica Roşianu.
Limitele legale care exclud solicitanţii beneficiilor sociale de la stabilirea drepturilor, se regăsesc în Anexa nr. 4 la  H.G. nr. 50/2011, care cuprinde “Lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării ajutorului social şi a alocaţiei pentru susţinerea familiei”, precum şi în Anexa nr. 2 la H.G. nr. 920/2011, care cuprinde “Lista cuprinzând bunurile ce conduc la excluderea acordării ajutorului pentru încălzirea locuinţei”, printre acestea fiind şi depozitul mai mare de 3000 de lei.
Beneficiile de asistenţă socială se acordă pe bază de cerere şi declaraţie pe propria răspundere, însoţite de acte doveditoare. Totodată, titularii beneficiilor sociale au obligaţia să comunice primarului, în scris, orice modificare cu privire la domiciliu, venituri şi la numărul membrilor familiei, în termenele de 15 zile de la data la care a intervenit modificarea pentru ajutor social, zece zile de la data la care a intervenit modificarea la alocaţie pentru susţinerea familiei şi cinci zile la ajutorul pentru încălzirea locuinţei, în cazul în care nu fac acest lucru urmând să se supună consecinţelor legii.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here