Probleme de sănătate care apar de sărbători

447
puiPetrecerile prelungite şi excesele de toate felurile ne pun la încercări grele stomacul în această perioadă a anului. Din păcate, însă, numărul afecţiunilor digestive creşte îngrijorător în ultimele săptămâni din an şi, de cele mai multe ori, constatăm că este vorba despre mici dereglări cauzate de schimbarea modului de alimentare, care ar putea fi evitate dacă am urma câteva reguli de „igienă alimentară”.

Iată în continuare, câteva din cele mai des întâlnite afecţiuni gastrice cauzate de abuzurile alimentare sau alcoolice atât de prezente în peisajul sărbătorilor de iarnă.

Aproape toate neplăcerile care apar în urma unor mese copioase încep cu o colică abdominală, care poate fi moderată sau intensă, în funcţie de problema avută. Un sfat primordial pentru această perioadă este consumul, la fiecare masă, de câteva frunze de salată verde, pentru a preveni orice tip de indigestie.
Refluxul gastroesofagian
Este o afecţiune caracterizată printr-o senzaţie de arsură la nivelul esofagului (undeva în gât) şi se manifestă prin regurgitaţie acidă (atunci când conţinutul gastric ajunge până în gură). Aceasta reprezintă cel mai des întâlnită problemă cauzată de mesele bogate de Crăciun, declanşându-se numai în momentul în care stomacul este foarte plin. În principiu, nu este o afecţiune îngrijorătoare, dar dacă senzaţia se repetă şi după ce reintri în ritmul normal de viaţă, trebuie neapărat să consulţi un medic internist. Apariţia acestei dereglări digestive este generată, de asemenea, de consumul excesiv de citrice, ciocolată, băuturi alcoolice sau cafeină, alimente condimentate sau cu conţinut mare de grăsimi, prăjeli, ceapă şi usturoi, sosuri cu suc de roşii – altfel spus – aproape toate bunătăţile de pe masa de Crăciun. Mănâncă câte puţin din fiecare şi foloseşte suplimente alimentare pe bază de plante pentru prevenirea acestor probleme.
Indigestia
Dacă nu ai „experimentat-o”, încă, pe propriul stomac, cu siguranţă auzi la fiecare sfârşit de an, la ştiri, despre nopţile pline ale medicilor care au avut ghinionul să fie de gardă în noaptea de Crăciun sau Revelion. Indigestia se manifestă prin colici abdominale puternice, greaţă, eructaţii şi balonare, care de multe ori cedează în urma unui scaun diareic abundent, ce survine la scurtă vreme după apariţia durerilor. Prevenirea afecţiunii se realizează prin evitarea abuzurilor gastronomice, a alimentelor alterate, a celor greu digerabile, bogate în grăsimi, coloranţi şi conservanţi. De asemenea, trebuie menţinut un ritm de alimentaţie echilibrat de-a lungul zilei şi trebuie acordată atenţie sporită unei masticaţii corecte. Pentru a-ţi ajuta stomacul să realizeze o digestie corectă, poţi lua de la farmacie suplimente alimentare specifice, pe bază de calciu şi magneziu. Încearcă, însă, să nu te bazezi pe acestea.
Intoxicaţia alimentară
Nelipsite din „programul” anual al problemelor gastrice de sărbători sunt şi intoxicaţiile (sau toxiinfectiile) alimentare. Afecţiunea are ca principale cauze consumul de alimente sau băuturi contaminate cu microorganisme patogene, precum bacteriile, virusurile sau paraziţii. Numărul de îmbolnăviri creşte exponenţial în perioada sărbătorilor de iarnă, când se consumă cu predilecţie alimente care prezintă risc sporit de infecţie, precum preparatele din carne. Aceasta trebuie gătită cât mai bine, evitându-se pe cât posibil consumul de cârnaţi cruzi, friptură în sânge etc. De asemenea, ai grijă şi la carnea de pui sau peşte insuficient preparate. Cu cât este mai bine prăjită sau fiartă carnea, cu atât scade şi riscul de îmbolnăvire, expunerea la temperaturi cât mai ridicate eliminând factorii patogeni. Simptomele sunt similare cu cele care apar la indigestie, însă acestea durează mai mult şi se vindecă cu ajutorului unei medicamentaţii de specialitate.
Gastrita
Este o boală a aparatului digestiv care nu este cauzată, neapărat, de mesele de sărbători, dar cei care suferă de aceasta trebuie să ţină cont de câteva sfaturi practice. Pentru tratarea acestei boli, dieta alimentară prescrisă de medic trebuie respectată cu stricteţe. Şi pentru că cea mai importantă parte a tratamentului constă în evitarea factorilor agravanţi, festinurile din decembrie se pot încheia, în cazul celor care suferă sau sunt doar predispuşi să dezvolte gastrită, pe un pat de spital.
În concluzie, trebuie să avem grijă ce mâncăm de sărbători, deoarece pe lângă problemele cu stomacul vom avea de înfruntat, încă de la începutul anului 2010 şi mult prea nedoritele kilograme în plus. Este, totuşi, un preţ prea mare pe care cu puţină atenţie şi moderare îl putem evita.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here