Privatizări în energie, doar pentru a susţine investiţiile

412
bogdan-maranAutorităţile române vor recurge la privatizări în sectorul energetic, în perioada 2010-2011, pentru a putea atrage fondurile necesare investiţiilor în acest domeniu, această opţiune nefiind însă discutată în prezent, potrivit firmei de consultanţă în management Horvath & Partners.

„Vom vedea în perioada 2010-2011 un val de privatizări pentru atragerea de fonduri. (…) Este o temă despre care nimeni nu discută, dar această discuţie va apărea la un moment dat”, a declarat Kurt Weber, directorul general al firmei de consultanţă în management Horvath & Partners România, la conferinţa Mediafax Talks about Energy.
El a adăugat că privatizările sunt o sursă viabilă şi corectă pentru ca România să atragă fonduri necesare investiţiilor din acest sector.
Potrivit sursei citate, valoarea investiţiilor în sectorul energetic a crescut cu 30% în intervalul 2002-2008, la nivel mondial, însă trendul a devenit descendent după apariţia crizei, multe proiecte fiind oprite.
“Dacă ne uităm la statisticile europene, vedem că ar fi nevoie să se investească în continuare în sectorul energetic”, a spus reprezentantul Horvath & Partners.
În condiţiile în care majoritatea marilor jucători îşi reevaluează programele investiţionale iar numărul activelor de pe piaţă creşte, România va avea dificultăţi în atragerea de fonduri pentru diversele proiecte pe care trebuie să le realizeze în acest domeniu, a precizat el.
Printre avantajele României în atragerea de investiţii este mixul energetic echilibrat, spre deosebire de state precum Cehia şi Polonia, care depind în mare măsură de cărbune, dar şi prognozele de creştere a consumului.
Pe de altă parte, unul dintre dezavantaje este legat de accesul la reţeaua naţională. Totodată, deficitul bugetar şi riscul de ţară sunt alte laturi mai puţin atractive, conform sursei citate.
Printre investitorii care ar putea fi interesaţi să aloce fonduri în sistemul energetic românesc sunt cei strategici, şi, într-o mai mică măsură, fonduri de investiţii sau de private equity.
Weber a mai spus că listarea la bursă pentru atragerea de fonduri este o variantă care ar aduce în prezent mai puţini bani decât vânzarea companiilor.
Selecţie realizată după Mediafax de DANIELA SCAFEŞ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here