Prin Tucă, Zbârcea & Asociaţii – Stănchescu aşteaptă avocaţii francezi la Bucureşti

332

Laurian Stănchescu nu a renunţat la iniţiativa sa de a repatria osemintele lui Constantin Brâncuşi de la Paris la Gorj. De aceea, recent, scriitorul a avut o întâlnire la sediul Executivului, la care au participat Vlad Stoica, reprezentantul Secretariatului General al Guvernului, şi Dan Cristea, avocatul firmei româneşti de avocatură Tucă, Zbârcea & Asociaţii, care va contacta partea franceză. Astfel, firma de avocatură de la Paris care se va ocupa de procedurile repatrierii osemintelor marelui sculptor român Constantin Brâncuşi ar putea fi contactată în câteva zile.

De altfel, potrivit lui Stănchescu, avocaţii francezi vor veni în România pentru a semna un contract cu Secretariatul General al Guvernului, un comunicat de presă cu mai multe amănunte urmând a fi transmis, în următoarele zile de Guvern. “Nimic din toate aceste demersuri nu ar fi putut avea o finalitate fără sprijinul premierului Victor Ponta”, a subliniat Laurian Stănchescu, menţionând că primul ministru “este singurul politician român de după Revoluţie care s-a implicat în istoria spirituală a poporului român”.
Scriitorul Laurian Stănchescu declara de altfel în 18 ianuarie, că primul-ministru Victor Ponta i-a promis că până la mijlocul lunii februarie ar urma să fie selectată firma de avocaţi din Paris care să pledeze pentru derularea acţiunilor dedicate repatrierii osemintelor sculptorului Constantin Brâncuşi. “Da, am pornit selecţia, până pe 15 februarie avem selectată firma de avocaţi din Paris”, i-ar fi precizat lui Stănchescu primul-ministru printr-un mesaj primit pe telefon, ca răspuns la o întrebare în acest sens adresată de scriitor lui Victor Ponta.

Întâlnire fructuoasă
La începutul lunii decembrie, premierul Victor Ponta s-a întâlnit, la Târgu-Jiu, cu Laurian Stănchescu, preşedinte al Societăţii Internaţionale “Constantin Brâncuşi”, şi i-a promis acestuia că Guvernul va acorda sprijin total demersului său. Primul-ministru a declarat că Guvernul va angaja avocaţi din Paris pentru susţinerea demersului.
“Procedurile sunt extrem de complicate cu statul francez şi eu sunt foarte hotărât ca această iniţiativă privată pornită să o luăm la nivelul Guvernului. Guvernul va angaja o firmă de avocaţi din Franţa, din Paris, pentru că la toate procedurile, va fi nevoie de o acţiune şi de o decizie a judecătorului din Paris, pentru ca rămăşiţele lui Constantin Brâncuşi să poată fi exhumate şi aduse la Târgu-Jiu. O să dau o decizie în acest sens pentru Secretariatul General al Guvernului şi o să preluăm noi toate cheltuielile privind reprezentarea juridică, pentru că sunt cheltuieli importante”, spunea Ponta. Şeful executivului a mai promis că împreună cu Consiliul Judeţean Gorj vor fi luate măsuri pentru restaurarea casei sculptorului de la Hobiţa.

Casa Regală, Patriarhul Daniel şi Academia Română, susţin repatrierea
Laurian Stănchescu a depus în ianuarie o scrisoare de sprijin şi la Secretariatul Casei Regale, reprezentanţii acesteia anunţându-l ulterior că documentele au ajuns pe masa fostului suveran.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, susţine şi el iniţiativa repatrierii rămăşiţelor pământeşti ale lui Constantin Brâncuşi, apreciind eforturile pe care scriitorul le depune pentru reînhumarea acestora în localitatea Hobiţa din judeţul Gorj. Şi Academia Română susţine demersul repatrierii, o scrisoare în acest sens, semnată de preşedintele forului, acad. Ionel Haiduc, fiind transmisă lui Laurian Stănchescu.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here