Primul eveniment artistic privat din Gorj – Tabără Internaţională de sculptură la Hobiţa ACASĂ LA BRÂNCUŞI, 6-13 octombrie 2013

363

În această perioadă se fac ultimele preparative pentru organizarea primului mare eveniment artistic în întregime privat din Gorj. Este vorba de o Tabără Internaţională de sculptură ce va avea loc la Hobiţa-Peştişani, în zilele de 6-13 octombrie ale acestui an.

De la idee, la faptă                                                                                                                                                                                                Ideea este mai veche şi-i aparţine omului de afaceri Vasile Brâncuşi, bucureştean după buletin, dar născut la Peştişani. Cu mare apetit pentru etnografia judeţului Gorj, motiv de a-şi amenaja în Bucureşti un mic muzeu etnografic gorjenesc, dar şi pentru cultura şi arta acestor meleaguri ce l-au dat pe Titanul de la Hobiţa, Vasile Brâncuşi se ţine iată de cuvânt.Pe vremuri, mai exact de prin secolul XIX, au existat trei ramuri de brâncuşioni. El nu este descendent al familiei sculptorului Constantin Brâncuşi, fiind doar o potrivire de nume. Familia sa este rudă apropiată, părinţii fiind fraţi, cu regretatul muzicolog Petre Brâncuşi. În memoria căruia, la Târgu Jiu, se organizează anual un Simpozion Naţional „Petre Brâncuşi”, omagial şi comemorativ. Bun cunoscător al valorii inestimabile ce-o reprezintă brandul Brâncuşi în arta mondială dar şi în atragerea turiştilor de pe mapamond spre meleagurile Gorjului, Vasile Brâncuşi reia o iniţiativă de prin anii ‘80 a statului român şi reia firul Taberelor de sculptură Brâncuşi. La acea vreme, Şeful Culturii judeţului Gorj era prof.univ.dr. Ion Mocioi. Criticul de artă, ce şi-a dat doctoratul prin 1970 în Coloana Infinită şi Omul pe care l-a consiliat Vasile Brâncuşi la organizarea în condiţii optime a acestei prime ediţii – serie nouă – a unei tabere de sculptură la Hobiţa. Una totalmente privată.

Gazdă primitoare, Pensiunea „Casa Brâncuşi”
Cazarea şi masa vor fi la Pensiunea Casa Brâncuşi din Peştişani, ctitorită de Jean-Ion Brâncuşi, prea devreme trecutul la cele veşnice frate mai mic al sponsorului unic – Mecena Vasile Brâncuşi. Iar locul de creaţie va fi la Hobiţa şi Peştişani. Va fi vorba de sculptură în lemn, iar participarea artiştilor este una selectă. Director artistic este sculptorul târgujian Ilie Alexandru, binecunoscut meşter în piatră, dar şi în lemn. Absolvent al Facultăţii de Arte plastice a Universităţii „Constantin Brâncuşu” Târgu Jiu, Ilie Alexandru a participat la numeroase ediţii ale taberelor GorjFest –, iniţiate şi desfăşurate sub direcţia lui Theodor Dădălău -, iar acum are suficientă experienţă şi valoare pentru a fi el însuşi director artistic.

„Acasă la Brâncuşi”, ediţia primă
Sub titulatura „Acasă la Brâncuşi”, la viitoarea Tabără de Sculptură mai participă alţi doi gorjeni: Decebal Crăciun şi Florin Hutium; precum şi sculptoriţa Ana-Maria Năgară, cu doctorat în sculptură, din Iaşi. Va mai fi prezent un alt doctor în sculptură tânăr din Bucureşti, dar şi Ivan Gancev, sculptor din Veliko Târnovo (Bulgaria), profesor universitar dr. al Academiei de Arte din „Sinaia” bulgarilor, cum mai este denumită staţiunea montană Veliko Târnovo.
N. Roşca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here