Primele reţineri în Dosarul “Şpagă la Spitalul Judeţean”

282

Griji tot mai mari pentru salariaţii principalului spital din Gorj, dar nu pentru că lefurile ar fi mici, ci pentru că anchetatorii au intrat pe firul şpăgilor date cu ocazia angajărilor făcute în toamna anului trecut. Două salariate de la unitatea sanitară au fost ieri încătuşate pentru 24 de ore, nefiind exclus ca, după audierile de azi, şi alţi salariaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu să plece de la Parchet tot cu cătuşe.

Audierile de ieri de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj sunt primele pe care procurorul de caz, Emil Moţa, le-a făcut după descinderile de marţi de la Spitalul Judeţean, de unde au fost ridicate mai multe documente care au legătură cu examenele de angajare la concursurile din toamna lui 2012. Trei femei au fost pe lista celor citate să vină pentru a răspunde întrebărilor ce le-au fost adresate, doar prima dintre ele care s-a prezentat la Parchet dis-de-dimineaţă putând să plece liberă acasă. După ea au intrat la audieri alte două colege şi niciuna dintre ele nu a scăpat de ordonanţa de reţinere emisă pentru 24 de ore în cazul fiecăreia.
Infirmiera Mariana Văcăroiu a avut de dat explicaţii în privinţa concursului pe care l-a câştigat acum câteva luni, ea încercând să-l „fenteze” pe procurorul de caz, în cele din urmă, în afara acuzaţiei de dare de mită, pe numele său fiind formulată şi acuzaţia de mărturie mincinoasă. Este evident că Văcăroiu a încercat să spună că a câştigat concursul cinstit, însă dovezile din dosar par să susţină contrariul. Femeia a ieşit din sediul Parchetului cu cătuşe la mâini, la fel ca şi următoarea persoană audiată după ea, asistenta Daniela Samoilă, de la secţia ATI a Spitalului Judeţean. Aceasta nici măcar nu a mai vrut să răspundă la vreuna din întrebările ce i-au fost puse, invocând dreptul de a nu declara nimic. Acum femeia este acuzată de luare de mită şi trafic de influenţă, reţinerea ei bazându-se pe faptul că ar fi primit bani şi bunuri pentru a-i facilita accesul candidatei la membrii comisiei de examinare.
Ieri surse judiciare susţineau că şpăgile vehiculate la angajările care fac obiectul acestui dosar ajungeau la cel puţin 10.000 de lei. Azi audierile vor fi reluate, iar la Parchet sunt aşteptaţi să ofere explicaţii pentru angajările făcute inclusiv medici din comisiile de examinare. Ancheta respectivă este prima de amploare din acest an, în 2012 procurorul de caz, Emil Moţa, reuşind să „rupă gura târgului” cu arestările şi reţinerile din dosarele Habitu şi Florin Pavel, dosare aflate acum pe rolul instanţelor de judecată.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here