Primarii şi secretarii din localităţile judeţului Gorj au fost convocaţi la sfârşitul săptămânii trecute la Prefectură pentru a fi instruiţi cu privire la întocmirea registrelor secţiilor de votare care vor fi organizate cu prilejul alegerilor membrilor din România în Parlamentul European din 25 mai. Reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente le-au spus primarilor că, până pe 15 martie, sunt obligaţi să emită deciziile referitoare la delimitările secţiilor de votare.
Şefii administraţilor publice locale de pe raza judeţului Gorj au participat vineri la şedinţa de instruire privind alegerile europarlamentare din data de 25 mai. Evenimentul a fost organizat la Prefectura Gorj, în cadrul şedinţei, primarilor li s-a prezentat Registrul Electoral şi modificările survenite în procesul de votare.
Prefectul Alin Văcaru a declarat în cadrul întâlnirii că are încredere în primari şi că speră că vor colabora bine. “Ştiu că dumneavoastră, fiind primari foarte vechi, aţi mai trecut prin astfel de activităţi şi ştiţi foarte bine ce aveţi de făcut, însă e important să ştiţi dacă au mai apărut modificări şi dacă au apărut vă rog din suflet să le respectăm. Sunt convins că vom avea o colaborare foarte bună”, a declarat prefectul de Gorj, Alin Văcaru.
Autoritatea Electorală Permanentă actualizează Registrul electoral cu datele și informațiile furnizate, în cel mult 10 zile lucrătoare de la data primirii acestora. Pentru cazurile în care arondarea alegătorilor la secțiile de votare nu se poate realiza în baza mențiunilor privind domiciliul sau reședința din actul de identitate, arondarea acestora se va realiza alfabetic sau la prima secție de votare a localității/subdiviziunii administrativ-teritoriale unde aceștia își au domiciliul sau reședința, după caz.
Vor fi considerate nereguli faptele privind înscrierea, cu bună-ştiinţă, a unui alegător în mai multe liste electorale ale localităţii de domiciliu, înscrierea în listele electorale a unor persoane fictive ori care nu au drept de vot, efectuarea de înregistrări sau radieri în Registrul electoral, cu încălcarea legislaţiei în vigoare, neefectuarea înregistrărilor ori a radierilor în Registrul electoral sau în listele electorale permanente la termenele stabilite, efectuarea de operaţiuni în Registrul electoral sau în listele electorale permanente de către persoane neautorizate, necomunicarea către Autoritatea Electorală Permanentă a modificărilor operate în lista electorală permanentă, nerespectarea deciziilor şi hotărârilor birourilor şi oficiilor electorale; nerespectarea hotărârilor Autorităţii Electorale Permanente.
În statele membre UE sunt aşteptaţi la urne în perioada 22-25 mai peste 500 de milioane de cetăţeni europeni cu drept de vot care îi vor alege pe membrii Parlamentului European.
Andrada Bărăitaru