Primar din Gorj, în șomaj după 16 ani de mandat

924

Fostul primar al comunei gorjene Berlești, care a condus administrația publică locală în ultimii șaisprezece ani de zile, a ajuns să trăiască acum din ajutorul de șomaj.

Maria Dumitrașcu, edil PSD, a pierdut alegerile locale în comuna sa, la o diferență de doar 10 voturi de contracandidatul său de la PNL, Iulian Berlescu, iar acum își caută un loc de muncă, în timp ce și-a depus dosarul de șomaj la AJOFM. Degeaba a cerut fostul primar renumărarea voturilor, imediat după scrutinul din 5 iunie, că BEJ Gorj l-a declarat câștigător tot pe candidatul liberal, suspiciunea fostului edil de fraudă electorală nefiind confirmată. “A fost o diferență doar de 10 voturi între noi și au fost și 50 de voturi nule numai pe o secție. În plus, am avut niște informații cum ca s-ar fi făcut acolo, în secție, niște lucruri. Eu sunt împăcată cu mine, nu neaparat pentru că vreau să fiu primar, dar vreau să știu adevărul, să știu ce s-a întâmplat”, a declarat fostul primar Maria Dumitrașcu, mutând litigiul în instanță. Procesul s-a finalizat însă în defavoarea fostului primar, Dumitrașcu, rămasă fără loc de muncă, fiind nevoită să-și depună dosarul la agenția de ocuparea formei de muncă din Cărbunești, de care aparține.
“Fostul primar din Berlești se află în evidențele noastre de câteva zile. El va beneficia de un ajutor de șomaj de 695 de lei pe lună, timp de un an de zile”, a confirmat și directorul AJOFM Gorj, Romeo Chiriac.

Va lucra în cadastru
În tot acest timp, fostul primar trebuie să-și caute serviciu, asta după ce, în cele patru mandate de primar, a reabilitat drumuri, şcoli, grădiniţe, a introdus alimentarea cu apă și parțial canalizarea în comuna Berlești. O parte dintre lucrări, în special calitatea lor, au fost însă reclamate la organele de anchetă, lucru care odată ajuns la urechile cetățenilor a și înclinat balanța voturilor către PNL. Dumitrașcu a câștigat, de altfel, al patrulea mandat la o diferență de 23 voturi de același contracandidat al său.
“Mi-am depus dosarul la șomaj, dar sunt sigură că nu voi beneficia tot anul de ajutorul respectiv. Voi lua în privat, eu sunt specialist în cadastru, iar fiul meu are o firmă de profil. Am rămas și consilier local PSD în comună, obținând 5 aleși la fel ca și PNL-ul. Asta este situația, localnicii au decis să îi dea mai multe voturi tehnicianului veterinar Berlescu, chiar dacă este vorba despre doar zece. PSD nu este decident în Berlești, PNL făcând majoritate cu unicul consilier al PMP, pe care l-a și pus viceprimar. Viața merge înainte, acum am timp mai mult să-mi ajut copiii. Nu voi dispărea, oricum, din viața publică”, a declarat, săptămâna trecută, fostul primar Maria Dumitrașcu.

Probleme cu legea, dar niciodată trimisă în judecată
În timpul celor patru mandate, Dumitrașcu a avut probleme cu legea, dar de fiecare dată a scăpat de dosarele care i s-au întocmit. Reamintim că, în anul 2005 aceasta a fost reţinută, alături de Nicolae Mischie, fostul președinte al Consiliului Județean Gorj, fiind pusă sub acuzare pentru infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice şi complicitate la fals material în înscrisuri oficiale şi fals intelectual. Până la urmă, aceasta a fost scoasă de sub urmărirea penală. Primăriţa a fost acuzată, atunci, că a fost de acord cu cheltuirea în mod nejustificat a unor sume de bani pentru pietruirea sau balastarea unor drumuri din comună de către firma afaceristului Relu Ştefănoiu din Novaci, lucrări care nu au fost executate în conformitate cu proiectele.
Maria Dumitraşcu a mai fost cercetată penal pentru că atât ea, cât şi viceprimarul de atunci, au beneficiat în mod ilegal de prime. Acuzaţiile nu au mai ajuns la instanţa de judecată, cercetarea terminându-se la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Cărbuneşti.
Fostul edil a avut și probleme cu ANI, în 2014, dar câteva luni mai târziu Curtea de Apel Craiova îi dădea acesteia câștig de cauză, dosarul mutându-se însă la Înalta Curte. Potrivit ANI, Dumitrașcu a fost din februarie 2012 până în octombrie 2013 în conducerea Jupsal Salubris SRL, fiind desemnată reprezentant al comunei în Adunarea Generală a Acționarilor, după ce mai multe localități s-au asociat pentru a înființa firma respectivă și a accede proiecte cu fonduri nerambursabile.
A.Stoica

1 COMENTARIU

  1. Saracuta…. actualul primar sa ia puricat dosarele funciare…sa vedeți cum a dar ea pământurile la oameni… nerușinat este omul care are nevoie spate conducerea unui județ. ..atata timp cit le face chefuri parcă era ea Dumnezeu cum se purta cu oamenii din comuna…mergeți cu mijloace de transport din zona sa vedeți ce părere au oamenii de această persoană

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here