Prima izbândă culturală privată din Gorj – Muzeul Etnografic Baia de Fier şi CASA ARTELOR Prof.univ.dr. HC Gheorghe MECU

451

Ceea ce părea cu doi ani în urmă un vis, iată că ieri s-a petrecut la Baia de Fier. La o întâlnire a Fiilor Gorjului, prof.univ dr., cu titluri de Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi, Gheorghe Mecu, ctitorul aşezămintelor anunţate în titlul, auzise despre intenţia Ligii Culturale Fiii Gorjului de a întemeia o Bibliotecă a Scriitorilor Gorjeni la Baia de Fier. Fără a aştepta ajutorul autorităţilor, acest Mecena cu numele de Gheorghe Mecu s-a oferit să ducă el la bun sfârşit acest superb proiect. Pe terenul domniei sale şi cu întreaga cheltuială, la care s-a mai adăugat ca al doilea fondator Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj.

Normal. Panglica inaugurală au tăiat-o Ctitorul şi adevăratul fondator Prof.univ.dr. Gheorghe Mecu şi Primarul comunei Baia de Fier Dumitru Turbăceanu. Au mai rostit alocuţiuni: Ion Călinoiu, preşedintele CJ Gorj, Prefectul Ion Claudiu Teodorescu – băieşean şi domnia sa, ca şi Ctitorul Mecu, ministrul secretar de stat Mihnea Costoiu, preşedintele Ligii Culturale Fiii Gorjului, Alexandru Păsărin, jurnalist şi invitat special al Maestrului Gheorghe Mecu – membru, între altele, al Uniunii Scriitorilor din România, ca poet ce face parte din Asociaţia scriitorilor din Bucureşti, la Secţia de poezie, condusă de preşedintele Dan Mircea Cipariu, apoi primarul cu antecedente popeşti şi, abia la urmă, că doar cei din urmă sunt cei dintâi, Mecena Gheorghe Mecu. Despre care promit să revin cu un elogiu în Gorjeanul de mâine.
La finalul manifestării dedicate inaugurării acestei veritabile Case de creaţie a scriitorilor şi artiştilor plastici gorjeni, cu camere, grupuri sanitare şi băi de nivel… european, ca la noi, s-au acordat Diplome de excelenţă. Lui Alex Gregora pentru cei 55 de ani împliniţi anul acesta, actorului şi poetului George Drăghescu la 45 de ani, poetei Zoia Elena Deju pentru cei 24 de ani (la o întrebare din public, niţel mirată, s-a făcut precizarea că-i vorba de 24 spre 23 de ani!). Când, de fapt, domnia sa a debutat în Gorjeanul şi editorial la 19 ani, şi se pare că tot de 19 ani publică poezie cu aromă religioasă sa hai ku-uri.
Ropote de aplauze a primit acordarea Diplomei de Excelenţă poetului şi managerului cultural prof. Viorel Gârbaciu, iar poetului Nicolae Dragoş la cei 57 de ani împliniţi în 2013(în realitate, cifra vârstei trebuie citită în cheie inversă!, adică 75 de ani prodigioşi pe tărâmul poeziei şi publicisticii, n.m. I.P.).
Scriitorul şi moderatorul Ion Cepoi, căruia îi şi place enorm să fie generos, a precizat că sărbătoriţii ar fi mai mulţi, dar din varii motive nu toţi au reuşit să ajungă ieri la Baia de Fier.
N. Roşca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here