Prima extrădare extraordinară a administraţiei Obama, un libanez bănuit de dare de mită

528
extradareUn libanez bănuit de complicitate la dare de mită reţinut în Afganistan a devenit primul caz cunoscut de extrădare extraordinară din mandatul administraţiei Barack Obama, suspectul fiind dezbrăcat, fotografiat şi forţat să urce într-un avion către SUA, relatează Los Angeles Times.

Spre deosebire de suspecţii de terorism care au fost reţinuţi în secret de CIA, supuşi unor interogatorii dure şi închişi în centre secrete în timpul administraţiei George W. Bush, Raymond Azar a fost transportat de agenţi FBI din Afganistan într-o suburbie a Washingtonului, pentru a fi cercetat, în aprilie, într-un caz de delapidare.
Bărbatul, în vârstă de 45 de ani, a pledat vinovat la singurul cap de acuzare formulat împotriva sa, cel de complicitate la dare de mită, şi riscă o pedeapsă maximă de cinci ani de închisoare.
„A fost tratat ca un terorist foarte periculos şi nu ca o persoană acuzată de infracţiune minoră”, a apreciat directorul diviziei de terorism şi antiterorism din cadrul Human Rights Watch, Joanne Mariner, care a calificat cazul drept „bizar”.
Potrivit documentelor depuse la tribunal, Azar a declarat că i-au fost confiscaţi ochelarii, că nu a primit mâncare timp de 30 de ore, a fost ţinut într-o cameră cu temperatură scăzută, fiind păzit „de peste zece persoane care purtau geci de iarnă şi arme de atac”, a fost legat la ochi şi i s-au pus căşti pe toată durata zborului (18 ore) de la Bagram în Virginia. El a precizat că a fost ameninţat că nu îşi va mai vedea niciodată soţia şi cei patru copii, dacă nu îşi va mărturisi fapta.
„Fiindu-i teamă pentru propria securitate (…) şi convins că va ajunge la Guantanamo sau Abu Ghraib pentru a fi torturat”, Azar ar fi semnat o declaraţie pe care nu o înţelegea, au declarat avocaţii acestuia.
„FBI a aplicat procedurile standard în transportul deţinuţilor în Statele Unite”, a declarat Gina Talamona, purtătoare de cuvânt a Departmentului de Justiţie, adăugând că măsurile de precauţie „au fost folosite numai în scopul de a garanta siguranţa avocaţilor şi a agenţilor”.
Sorin Milcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here