Prima Casă, transformată de dezvoltatorii disperaţi în Prima Barcă

509
iahtPe o piaţă în care tranzacţiile imobiliare s-au redus cu o treime în doar o jumătate de an, dezvoltatorii vin cu oferte de neconceput în anii de boom imobiliar: cumperi o vilă şi primeşti gratis o barcă cu motor.

În prima jumătate a acestui an au fost vândute doar 510 locuinţe noi, faţă de 600 în a doua jumătate a lui 2008, iar numărul tranzacţiilor imobiliare au scăzut cu 35%. Speriaţi că nu le mai cumpără nimeni locuinţele şi nevrând să mai scadă preţurile, dezvoltatorii vin cu oferte de neimaginat la cele două târguri care au loc în această săptămână la Palatul Parlamentului şi în Piaţa Constituţiei. Pentru o casă de 240 de metri pătraţi şi un teren de 500 de metri pătraţi în Corbeanca, care costă 180.000 de euro, dezvoltatorul oferă cumpărătorului o barcă cu motor în valoare de 20.000 de euro.
Dacă nici barca nu atrage cumpărători, atunci achiziţia unei garsoniere de 128.000 de euro aduce un an abonament VIP la Operă, la Teatrul Naţional, şi la fitness. Dezvoltatorii americani şi britanici au fost cei care au dat tonul prin ofertele „doi în unu” sau o maşină cadou la cumpărarea unei case.
„În loc să facem o reducere de preţ ne-am gândit să oferim cadou o barcă cu motor, pentru că noi suntem şi importatori. Preţul mediu al unei bărci este de 20.000 de euro”, a declarat Eugen Szabo, directorul de vânzări al unui proiect din Corbeanca. Astfel, pentru a beneficia de acest cadou, trebuie să cumpăraţi o casă cu o suprafaţă de 240 de mp care costă 180.000 de euro cu TVA inclus.
Tranzacţiile imobiliare au scăzut cu 35% în prima jumătate a anului
Chiar dacă preţurile au scăzut cu 12% faţă de sfârşitul anului trecut, românii nu s-au mai înghesuit să cumpere. Astfel, dacă în a doua jumătate a lui 2008 au fost vândute 600 de locuinţe noi, în primul semestru al acestui an, vânzările au scăzut cu 15%, potrivit unui raport Colliers România. Lipsa tranzacţiilor din primul semestru al acestui an, a făcut ca scăderea preţurilor să fie mai pronunţată în al doilea trimestru: de până la 32%.
Astfel, criza i-a obligat pe unii dezvoltatori să-şi amâne proiectele lansate pe parcursul anului trecut. La nivel naţional, în prima jumătate a acestui an tranzacţiile imobiliare au scăzut cu 34,85%, de la 249.729 în primul semestru din 2008, la 162.724. În plus, solicitările pentru locuinţe noi prin programul „Prima Casă”, menit să vină în sprijinul constructorilor, nu depăşesc 20% din total. Ultimele date ale Institutului Naţional de Statistică arată o inversare a ponderii construcţiei de locuinţe noi: dacă în prima jumătate a anului trecut, 52,8% din totalul de locuinţe au fost construite în mediul rural, în aceeaşi perioadă a acestui an, 52% din locuinţe au fost finalizate în mediul urban.
C.R.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here