Prietena culturii şi literaturii – Portal-MĂIASTRA, la înălţime!

447

Fiecare apariţie a revistei trimestriale Portal-MĂIASTRA încântă, ca de obicei. Nu face excepţie nici recentul număr 3 (36)-2013, din Anul IX al existenţei sale. Iată că proiectul gândit de scriitorul şi prof.dr. Zenovie Cârlugea rezistă. Şi încă cu brio. Cu riscul de a mă repeta, reamintesc o idee mai veche a mea. La cât de valoroasă este creaţia şi munca aproape de unul singur, dacă excludem tehnoredactarea, scriitorului Zenovie Cârlugea e un mare păcat că hebdomadarul nu se găseşte la vânzare.

Sigur, unora li s-ar părea că ideea sau propunerea mea e un pic hazardată. Totuşi, la Focşani, în capitala altui judeţ din România apare o revistă lunară OGLINDA LITERARĂ, redactor şef fiind poetul şi prozatorul Gheorghe Andrei Neagu. Şi ce-i cu asta? Ei bine, respectiva revistă lunară de cultură şi literatură este editată de Consiliul Judeţean Vrancea, dar apare la vânzare în chioşcul/Librăria Muzeului Literaturii române din Bucureşti. Başca faptul că se află în Catalogul de presă al Poştei Române. Eu, unul, fiind abonat la ea.
În astfel de condiţii, pun mâna cu mare greutate pe excelenta revistă “Portal-MĂIASTRA”. Cel mai recent număr are un editorial semnat de criticul şi istoricul literar Eugen Simion, fost preşedinte al Academiei Române în două mandate. Şi fost coleg de catedră la Facultatea de Filologie a Universităţii Bucureşti cu regretatul prof. univ.dr. Pompiliu Marcea, şi el reputat istoric literar. Dispărut în împrejurări tulburi, ca şi colegul de breaslă Al. Oprea, ambii fiind „vinovaţi” pentru apariţia volumului IX – OPERE (publicistica) lui Mihai Eminescu.
E de înţeles că academicianul Eugen Simion descrie personalitatea celui care i-a fost un coleg drag – Pompiliu Marcea (1928-1985).
Despre acelaşi ilustru personaj- personalitate a literaturii române scrie un Eseu scriitorul Zenovie Cârlugea. Acelaşi prolific autor semnează şi un documentar competent şi complet prof.dr. Zenovie Cârlugea. Despre un subiect imposibil să lipsească – rememorarea datei de 27 octombrie 1938 – o zi memorabilă în istoria culturii: INAUGURAREA ANSAMBLULUI BRÂNCUŞIAN.
A nu se înţelege că sumarul nu-i divers, Ion Mărginean din Alba Iulia semnând poemul „Pasărea suflet”, Mihai Sporiş un eseu despre „Vremea poeţilor a rămas aceeaşi… Pana… penelor”, plus încă două pagini de memorii ale lui Ion Marcea, nepotul scriitorului comemorat – Pompiliu Marcea.
Spaţiul nu-mi permite a trece în revistă măcar cele mai prestigioase semnături din Nr. 3 al hebdomadarului „Portal-MĂIASTRA”, dar nu pot omite „Un omagial periplu brâncuşian – BRÂNCUŞI – PROIECŢIE VERTICALĂ”, semnat de cea mai competentă autoare de eseuri şi cărţi despre Titanul de la Hobiţa – distinsa doamnă Sorana Georgescu-Gorjan.
Vă propun să căutaţi revista la Centrul de Creaţie, căci la Biblioteca Judeţeană „Christian Tell” nu aveţi nicio şansă. Este închisă din 18 octombrie 2013 până pe 34 ianuarie 2014! Ciudat, nu?
N. ROŞCA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here