Prezenţa sindicatelor, făcută prima dată la al treilea miting al salariaţilor CEO

529

Câteva sindicate din cadrul Federaţiei Univers nu au mai venit la al treilea miting, de joi, de la Târgu-Jiu, dar cu toate acestea lipsa “trădătorilor”, cum liderii absenţi au fost numiţi de proprii lor colegi, abia a fost simţită în Piaţa Prefecturii. Aproape 5000 de mineri şi energeticieni s-au adunat în faţa Diviziei Miniere a Complexului Energetic Oltenia scandând pentru demiterea managerului CEO, Laurenţiu Ciurel, dar şi alte lozinci împotriva şefilor administraţiei judeţene.

protest fnme (2)Sindicaliştii FNME şi Univers au reuşit să umple, pentru a treia oară, Piaţa Prefecturii cu angajaţi ai CEO, nemulţumiţi că administraţia companiei vrea să le taie drepturile salariale, în noul Contract Colectiv de Muncă. Asta după ce, adminsitraţia şi-a mobilizat şefii din cariere să-i informeze pe angajaţi de contrariu şi chiar să le ceară minerilor şi energeticienilor să nu mai participe la mitingul de ieri. Mesajele s-au transmis salariaţilor, dar angajaţii nu au putut fi ţinuţi departe de miting, chiar dacă unele sindicate s-au retras de la acţiunea de protest bătând astfel palma, în opinia colegilor lor, cu adminsitraţia CEO.
protest fnme (4)Trădătorii au fost nominalizaţi, ieri, pentru prima oară la miting, în piaţa din centrul municipiului făcându-se, în mod inedit, prezenţa sindicatelor din CEO. Cei aflaţi la miting erau aplaudaţi, în timp ce absenţii erau huiduiţi. Constantin Creţan, lider în cadrul Univers i-a felicitat, de la microfon, pe cei prezenţi, asta în timp ce Adrian Marciuc, a făcut la fel, cerând însă conducerii CEO să plece, deoarece protestele vor continua şi în săptămânile viitoare.
Cea mai aplaudată propunere în piaţă a fost cea a liderului sindical Petre Mămăligă, care a venit cu ideea ca fiecare miner şi energetician să doneze şase euro, pentru a fi plătită clauza de reziliere de o sută de mii de euro pentru demiterea lui Ciurel.

protest fnme (3)Negocierile şi protestele continuă
Liderii sindicali continuă, însă negocierile pentru noul Contract Colectiv de Muncă cu conducerea CEO, dar au anunţat că nu vor renunţa la manifestări până când nu vor avea o înţelegere scrisă cu administraţia. În ultimele zile, reamintim că, mai multe sindicate au anunţat că se retrag din acţiunile de protest şi că vor semna un acord cu administraţia CEO.
De altfel, în urma unei întâlniri între conducerea companiei şi sindicate, la care a participat şi ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, managerul, Laurenţiu Ciurel, a anunţat că veniturile medii brute ale salariaţilor companiei vor scădea cu doar 2,7% şi nu cu 20% aşa cum a fost anunţat iniţial de liderii sindicali, acest lucru fiind posibil în urma creşterii numărului de persoane care urmează să fie disponibilizate. Potrivit acestuia, creşterea numărului angajaţilor, care vor pleca din companie de la 2.000 la 3.000 de persoane, a creat sursa financiară pentru ca veniturile să rămână aproximativ la nivelul celor din 2014. El a subliniat, însă că programul de restructurări nu trebuie să afecteze în niciun fel producţia de cărbune a companiei.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here