Preşedinţii secţiilor de votare atenţionaţi să înveţe legea alegerilor electorale

455

instruire2Casa de Cultură a Sindicatelor din municipiul Târgu-Jiu a fost gazda ultimei instruiri a preşedinţilor şi locţiitorilor din secţiile de votare din judeţ.

La eveniment au fost prezenţi suprefecţii Horaţiu Gorun şi Marcel Romanescu, reprezentanţi ai Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, preşedintele Biroului Electoral Judeţean Gorj, Gheorghiţa Eftenoiu şi directorul Direcţiei Judeţene de Statistică Gorj, Gheorghe Popescu.

Preşedinta Biroului Electoral Judeţean Gorj, a atras atenţia preşedinţilor şi locţiitorilor celor 388 de secţii de votare, să fie foarte atenţi la completarea proceselor verbale pentru că nu sunt admise corecturi în procesele verbale de constatare a rezultatului alegerilor, iar cei care nu vor respecta acest lucru se vor întoarce la secţii pentru a reface respectivele documente. „Vă rog să citiţi cu atenţie legea alegerilor electorale, precum şi deciziile BEC. De asemenea, ţin să vă atenţionez că pachetele sigilate cu buletine se desfac abia în dimineaţa zilei de vot, adică duminică. Pachetele conţin câte 100, 400 sau 500 de buletine de vot, iar voi aveţi obligaţia să anulaţi buletinele neutilizate”, a mai spus celor prezenţi în sală Gheorghiţa Eftenoiu.
Telefoane şi plicuri albe
instruire1Preşedinţii secţiilor de votare au primit înainte de instruire, telefoanele din partea personalului STS. Aceştia au fost atenţionaţi să folosească telefoanele strict pentru procesul electoral, iar, în cazul în care vor exista costuri suplimentare, acestea vor fi recuperate de la cei care au folosit telefonul în alt scop decât cel indicat. De altfel, toţi preşedinţii şi locţiitorii secţiilor de votare din judeţ au primit şi câte un plic alb, care conţinea o broşură albastră, intitulată „Reglementări privind alegerea preşedintelui României 2009”, precum şi câteva foi cu legile aferente proceselor electorale.
Bine de ştiut…
Alegătorii care, în ziua votării se află în altă comună, în alt oraş sau municipiu decât cel de domiciliu, votează numai la secţiile de votare speciale, după ce declară în scris pe propria răspundere că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acel tur de scrutin. Prezenţa oricărei persoane în cabina de vot, în afara celei care votează, este interzisă. Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate sau al membrilor biroului electoral al secţiei de votare. În ziua votării este interzisă existenţa oricărui afiş sau material electoral în raza secţiilor de votare. Primarii vor acorda sprijin preşedinţilor secţiilor de votare pentru îndepărtarea materialelor electorale. În ziua de 22.11.2009, în intervalul orar 07:00-21:00 sunt interzise comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în apropierea secţiei de votare, pe o rază de 500 de metri.
Primarilor le revine obligaţia organizării la nivel local a alegerilor pentru desfăşurarea în condiţii optime a procesului de votare din 22.11.2009. Astfel, fiecare secţie de votare trebuie să aibă un număr suficient de cabine de vot şi obligatoriu trei urne în care să fie introduse, separat, buletinele de vot pentru alegerea preşedintelui şi cele două tipuri de buletine de vot cu întrebările referendumului, fişete metalice şi urnă mobilă, iar potrivit unei decizii BEC la secţiile speciale nu vor exista urne mobile.
Izabella MOLNAR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here