Conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj precizează că odată cu intrarea în vigoare a noului contract-cadru, se pune accent pe spitalizarea de zi, aceasta neafectând spitalizarea continuă. Astfel, spitalele vor primi bani în plus pentru spitalizarea de zi. Din păcate, la nivelul unităţilor sanitare cu paturi acest tip de spitalizare încă este privit cu reticenţă atât de pacienţi cât şi de medici.
Spitalizarea de zi presupune ca pacientul să stea în spital cel mult 12 ore. Printre afecţiunile care intră în acest regim se numără: infecţia intestinală bacteriană şi virală, diareea şi gastro-enterita probabil infecţioase, hepatita virală cronică, tumora lipomatoasă benignă a pielii şi a ţesutului subcutanat al trunchiului, tiroida autoimună, hipertensiunea primară, forme de angină pectorală fără coronarografie, cardiopatia ischemică cronică, ateroscleroza cerebrală, rino-faringita acută (guturaiul comun), amigdalită acută, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, pneumonia virală, boala pulmonară obstructivă cronică cu infecţie acută a căilor respiratorii inferioare, hepatita alcoolică, colecistita cronică, avortul spontan incomplet fără complicaţii şi boala Lyme.
Spitalele vor primi de la Casa de Asigurări de Sănătate mai mulţi bani pentru spitalizarea de zi. „Se va pune accent pe partea clinică, partea de spitalizare de zi, dar fără să se ia din partea de internare continuă. Deci tot ceea ce înseamnă trecerea către internări de zi şi partea de policlinică nu se va face prin tăiere de buget din partea de internări continue; dimpotrivă, banii care s-au alocat în plus, s-au alocat pentru aceste segmente. Deci spitalele, practic, vor avea finanţare mai multă la aceste segmente şi nu mai puţin la internare continuă”, a declarat Daniel Bondoc, preşedintele CJAS Gorj.
Managerul Haţegan: „Mai avem de lucrat la spitalizarea de zi”
Conştienţi de beneficiile aduse de spitalizarea de zi sunt, în primul rând, managerii spitalelor, ei fiind şi cei care au negociat contractele cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj. Din păcate, la fiecare spital este nevoie să se mai lucreze la acest capitol. „Este greu pentru că oamenii încă preferă spitalizarea continuă şi nu înţeleg că multe afecţiuni pot fi tratate în spitalizarea de zi. Mai avem de lucrat la acest capitol, dar eu cred că vom reuşi să ne descurcăm, cu atât mai mult cu cât spitalizarea de zi ne poate aduce bani în plus la buget. În urma negocierilor cu CJAS am obţinut 31.000 lei pe lună la spitalizarea de zi, suma putând să crească dacă întensificăm activitatea pe acest segment”, explică Dragoş Haţegan, managerul Spitalului Orăşenesc Turceni.
Unele servicii acordate în regim de spitalizare de zi pot fi acordate însă şi în regim de spitalizare continuă, dacă pacientul prezintă complicaţii cu risc pentru acesta. Nu mai puţin de 109 proceduri chirurgicale pot fi realizate fără spitalizare continuă. Printre intervenţiile incluse în această categorie se numără: amigdalectomia, rinoplastica posttraumatică (reducerea şi imobilizarea fracturilor piramidei nazale după un traumatism recent), excizia de polip cervical, dilataţia şi chiuretajul uterului, excizia leziunilor sânului, chirurgia varicelor şi circumcizia.
Minodora Sucea