Preşedintele APMF Gorj pregăteşte amendamentele pentru noua lege a sănătăţii

610

Pachetul de servicii medicale de bază pentru Asistenţa Medicală Primară, lansat în dezbatere publică timp de 10 zile, nu este pe placul preşedintelui Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie din Gorj. Mihai Moisescu spune că l-a analizat în detaliu şi se declară pregătit să-l amendeze serios. Una dintre concluziile sale este că acest proiect distruge relaţia medic-pacient, firească şi umană, care este tocmai baza medicinii de familie.

Ministerul Sănătăţii a publicat, pe data de 1 octombrie, patru documente privind pachetul de servicii medicale de bază oferit în spital, în policlinici, la medicul de familie şi în cadrul programelor naţionale de sănătate. Pe scurt, pentru cele mai multe afecţiuni asiguraţii vor avea dreptul doar la 4 consultaţii gratuite pe an în policlinici; pentru pneumonie, ulcer, diabet tip 2 sau hepatite necomplicate nu vor mai fi acceptate internări în spital; se vor putea efectua gratuit, în policlinici, endoscopii şi cele mai multe analize de sânge uzuale, iar medicul de familie va fi obligat să consulte anual fiecare copil până ce acesta împlineşte vârsta de 18 ani. Important este că Ministerul Sănătăţii a făcut o listă cu peste 300 de diagnostice pentru care se solicită spitalelor să reducă gradual internările, aceste diagnostice putând fi tratate şi în afara spitalului. Este vorba despre afecţiuni precum obezitatea datorată excesului caloric, tulburări de adaptare, cefalee, conjunctivita cronică, otite, rinite, hemoroizi şi altele.

Moisescu: „Voi amenda serios acest proiect”
Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) Gorj spune că noul proiectul privind stabilirea serviciilor de bază nu remediază nimic din deficienţele din vechea legislaţie, ci creşte birocraţia şi creează noi probleme. Tocmai de aceea, Moisescu este pregătit să aducă o serie de amendamente acestui proiect. „Mi se pare că nu s-a remediat ce a fost gresit. Va creşte şi mai mult birocraţia, o sa crească şi goana după pacienţi. Relaţia pacient-medic, firească şi umană, se distruge, ori tocmai aceasta era baza medicinii de familie. Categoric voi amenda serios acest proiect”, a menţionat medicul Mihai Moisescu, preşedintele APMF Gorj.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here