Premiile „Valentin Taşcu” au fost primite de prieteni

516

comemorare tascu (3)Primul premiu care poartă numele omului de cultură Valentin Taşcu a fost oferit poetului George Stanca, pentru opera sa. Poetul, bun prieten al scriitorului comemorat, nu se

află pentru prima dată la Târgu–Jiu, fiind prezent şi cu alte ocazii. Premiul pentru critică a fost primit de Cornel Ungureanu.

Prima ediţie a Zilelor Literaturii „Valentin Taşcu” a adus la Târgu – Jiu mai multe nume ale literaturii române care au venit să îl comemoreze pe omul de cultură care în urmă cu un an a părăsit această lume. Binecunoscut în ţară şi printre scriitori şi artişti de renume, Valentin Taşcu a reuşit, însă o dată, să reunească „prieteni” care, pentru el, au mers la Biblioteca Judeţeană „Christian Tell” şi apoi la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”, unde şi-au amintit împreună de omul dar şi scriitorul, eseistul şi criticul literar şi de artă Valentin Taşcu. Cu această ocazie au fost oferite şi două premii care poartă numele omului de cultură şi anume premiul pentru poezie şi premiul pentru critică literară. Prima distincţie a mers la poetul şi jurnalistul George Stanca, iar a doua la criticul literar Cornel Ungureanu, preşedintele filialei Timişoara a Uniunii Scriitorilor.
Printre cei prezenţi s-a numărat şi poeţii din generaţia mai tânără, anume Dan Mircea Cipariu – preşedintele secţiei de poezie – Asociaţia Scriitorilor Bucureşti şi gorjeanul Andrei Novac, cel care, practic, a fost sufletul manifestării dedicate lui Valentin Taşcu, de care a fost foarte legat. La Teatrul Dramatic a fost prezentat şi un film despre scriitor, realizat de George Boban, de asemenea un apropiat al acestuia.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here